UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи отримали знімок туманності із сузір'я Оріона

Туманність розташовується на відстані 1500 світлових років від Землі.

Астрономи одержали знімок туманності М78, яка складається з трьох частин, повідомляє Naked Science.

Туманність розташовується на відстані 1500 світлових років від Землі в сузір'ї Оріона, її протяжність становить близько п'яти світлових років. Відтінок туманності обумовлений тим, що вона переважно складається з пилу, що відбиває синє світло гарячих молодих зірок.

Ліворуч від M78 на знімку розташована ще одна відбивна туманність – NGC 2071. Праворуч знаходиться набагато більш компактна туманність МакНейла – мінлива туманність, пов'язана з молодою Сонячною системою. На темних смугах пилу туманності виділяються яскраві струменя, що йдуть від зірок, – це об'єкти Хербіга – Аро.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.