UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи опублікували знімок галактики, що "падає в Піч"

Галактика рухається у напрямку до ядра скупчення в Печі.

Астрономи показали знімок NGC 1404 – гігантської еліптичної галактики, яка розташовується в сузір'ї Печі на відстані 62 мільйонів світлових років від Землі. Як повідомляє Європейська південна обсерваторія, незважаючи на вдаваний спокій, знімок приховує драматичну реальність.

Об'єкт входить в скупчення галактик в Печі і повільно рухається у напрямку до його ядра. По мірі того, як галактика наближається до великої центральної галактики скупчення NGC 1399, її запаси гарячого газу вириваються з неї, залишаючи позаду довгий газовий слід.

На знімку цей слід помітити не можна, але його видно на рентгенівських зображеннях. З часом об'єкт втратить більшу частину свого газу і здатність виробляти нові зірки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.