UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астероїд, який вбив динозаврів, був не один – вчені

Вірогідно, на Землю впало кілька каменів.

Астероїд, що вбив динозаврів, був не один

Астероїд, що вбив динозаврів, був не один

Вчені змогли підтвердити, що гігантський астероїд, який впав на Землю 66 мільйонів років тому і призвів до вимирання динозаврів, був не один. Як повідомляє ВВС Україна, сліди древнього кратера, розташованого в північній частині Атлантичного океану, вказують на те, що динозаври вимерли після зіткнення нашої планети з кількома каменями.

Другий камінь був меншим за розмірами. Він впав у море біля узбережжя Західної Африки і утворив великий кратер, який отримав назву Надір. Він знаходиться на глибині близько 400 метрів під морським дном. Астероїд же, що його створив, викликав цунамі і руйнівні землетруси.

Читайте також: Гігантські сліди хижих динозаврів вказали, що вони жили біля Антарктиди

Вісдін Ніколсон, геолог з Університету Геріот-Ватт в Единбурзі, знайшов кратер Надір у 2022 році, але над його відкриттям висіла хмара невизначеності. Тепер же вчений і його колеги дійшли висновку, що заглиблення завширшки дев’ять кілометрів викликав астероїд, який врізався у морське дно.

Але вчені не знають, впав цей астероїд до чи після падіння каменю діаметром 10 кілометрів, який утворив кратер Чиксулуб. Втім, камінь меншого розміру теж впав наприкінці крейдяного періоду. Врізавшись в атмосферу, він утворив вогняну кулю.

Щоб зрозуміти, як виглядало зіткнення та які наслідки спричинило, Ніколсон наводить такий приклад: «Уявіть, що астероїд падає на Глазго, а ви в цей час в Единбурзі, приблизно за 50 км. Вогняна куля була б такого розміру, що перевищила Сонце у 24 рази. Цього було б достатньо, щоб спалити всю флору і фауну в Единбурзі».

Після цього пролунав потужний вибух і утворилися сейсмічні поштовхи магнітудою сім. З морських берегів вийшли гігантські об’єми води, а потім впали назад каскадом, утворивши унікальні відбитки.

Вчені зізнаються, що те, що одразу два великих астероїди впали на Землю, викликає здивування. Невідомо також, чому вони впали так близько один від одного.

Астероїд, що утворив кратер Надір, був завширшки 450-500 м. Вчені вважають, що він врізався в Землю на швидкості приблизно 72 000 км/год. Вчені вважають, що астероїд Надір був приблизно такого ж розміру, як Бенну, який американське космічне агентство NASA називає найнебезпечнішим об'єктом нашої планетної системи.

За даними вчених, Бенну може зіткнутися з Землею. За новими розрахунками, це може відбутися 24 вересня 2182 року. Втім імовірність такої події становить 0,04%.

Раніше вчені розповіли, звідки прилетів астероїд, який утворив кратер Чиксулуб.