UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аромат перцю міг з'явитися завдяки кажанам

Духмяний перець розвинув аромат, щоб приваблювати цих тварин.

Аромат духмяного перцю з'явився для приваблення кажанів

Аромат духмяного перцю з'явився для приваблення кажанів

Вчені з університетів Арізони, Вашингтонського, Середнього Теннесі і Нью-Йорка заявили про те, що духмяний перець і фруктові кажани (летючі лисиці) еволюціонували паралельно протягом мільйонів років. На їхню думку, пряний аромат перцю міг розвинутися саме для того, щоб приваблювати цих тварин, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені провели сотні годин на полі, збираючи рослини перцю і витягуючи з них речовини, відповідальні за пряний аромат. У результаті їм вдалося ідентифікувати 249 летких сполук. У кожного виду виявився свій унікальний букет запахів, а якісь були загальними для багатьох пряних рослин, наприклад кориці або гвоздики.

Після цього вчені вивчили фекалії трьох видів кажанів і з'ясували, що вони поїдали досить багато ягід перцю. Потім дослідники провели експеримент: диким кажанам запропонували на вибір звичайний, але незрілий плід перцю і незрілий плід тієї ж рослини - генетично збагачений леткими органічними сполуками, відповідальними за аромат. Кажани частіше вибирали другий варіант, оскільки він вказував на те, що плід стиглий.

Кажани - важливі запилювачі і рознощики насіння рослин в тропіках і пустелях. Тому вчені вважають, що перець міг розвинути пряний аромат, щоб його краще вловлювали летючі лисиці. Вони не відрізняються гострим зором, але матють неймовірний нюх.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Кажан подолав рекордну відстань і загинув у лапах кота

Раніше група палеонтологів знайшла в Аргентині окам'янілу щелепу кажана-вампіра. Останки знайшли в норі вимерлого лінивця неподалік від Буенос-Айреса.