UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аромат перцю міг з'явитися завдяки кажанам

Духмяний перець розвинув аромат, щоб приваблювати цих тварин.

Вчені з університетів Арізони, Вашингтонського, Середнього Теннесі і Нью-Йорка заявили про те, що духмяний перець і фруктові кажани (летючі лисиці) еволюціонували паралельно протягом мільйонів років. На їхню думку, пряний аромат перцю міг розвинутися саме для того, щоб приваблювати цих тварин, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені провели сотні годин на полі, збираючи рослини перцю і витягуючи з них речовини, відповідальні за пряний аромат. У результаті їм вдалося ідентифікувати 249 летких сполук. У кожного виду виявився свій унікальний букет запахів, а якісь були загальними для багатьох пряних рослин, наприклад кориці або гвоздики.

Після цього вчені вивчили фекалії трьох видів кажанів і з'ясували, що вони поїдали досить багато ягід перцю. Потім дослідники провели експеримент: диким кажанам запропонували на вибір звичайний, але незрілий плід перцю і незрілий плід тієї ж рослини - генетично збагачений леткими органічними сполуками, відповідальними за аромат. Кажани частіше вибирали другий варіант, оскільки він вказував на те, що плід стиглий.

Кажани - важливі запилювачі і рознощики насіння рослин в тропіках і пустелях. Тому вчені вважають, що перець міг розвинути пряний аромат, щоб його краще вловлювали летючі лисиці. Вони не відрізняються гострим зором, але матють неймовірний нюх.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Кажан подолав рекордну відстань і загинув у лапах кота

Раніше група палеонтологів знайшла в Аргентині окам'янілу щелепу кажана-вампіра. Останки знайшли в норі вимерлого лінивця неподалік від Буенос-Айреса.