UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арктика може повністю втратити морський лід до 2035 року - вчені

Вчені підтвердили дані попередніх досліджень.

Міжнародна група вчених провела дослідження, яке підтвердило дані про те, що Арктика може стати повністю вільною від морського льоду до 2035 року. Дослідники порівняли стан морського льоду в Арктиці в останній міжльодовиковий період, який трапився близько 127 тисяч років тому, і сьогодні, повідомляє Science daily.

У ході дослідження вчені використовували кліматичну модель, яка була розроблена Британською метеорологічною службою.

Навесні і влітку на поверхні морського льоду в Арктиці з'являються басейни води. Їхня поява впливає на те, як лід поглинає і відбиває сонячне світло. Простеживши за станом арктичного морського льоду в міжльодовиковий період, вчені прийшли до висновку, що вплив сонячного світла в весняні місяці призводив до появи великої кількості «ставків» талої води, які грали критичну роль в таненні льоду. Використання цієї ж моделі для прогнозування стану морського льоду в Арктиці показало, що він може повністю зникнути до 2035 року.

«Ми знаємо, що Арктика в значній мірі змінюється в міру того, як наша планета нагрівається. Розуміння того, що сталося під час останнього теплого періоду на Землі, допомагає нам краще зрозуміти те, що буде відбуватися в майбутньому. Перспектива втрати морського льоду до 2035 року повинна залучити всю нашу увагу до того, щоб якомога швидше прийти до суспільства з низькими викидами вуглецю», - заявила одна з дослідників Луїза Сайм.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше повідомлялося, що в кінці червня температура за Північним полярним колом досягла рекорду за всю історію спостережень. Стовпчики термометрів у арктичному місті Верхоянськ в Сибіру піднялися до 38 градусів Цельсія.