UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли в Китаї жертовні ями зі скелетами 120 коней

Їх виклали в рядок.

Археологи виявили у Китаї залишки обнесеного стіною міста бронзової доби, у якому колись розташовувалися палац, рів, цвинтарі, жертовні ями, гончарні майстерні та бронзолітійний завод. У кількох таких ямах було поховано 120 коней, принесених у жертву, повідомляє Live Science.

Давнє місто, відоме як Яохеюань, було розташоване біля підніжжя гір Люпань на північному заході Китаю. У минулому це був культурний та політичний центр, який займав важливе місце у період династії Західна Чжоу (1045-771 рік до нашої ери).

Читайте також: Археологи знайшли ножі із зуба тигрової акули віком 7000 років

У цій частині країни було виявлено й інші пам'ятки бронзової доби. Але вчені вважають, що Яохеюань був регіональним центром того часу. На це вказує масштаб та різноманітність структур, виявлених під час розкопок.

Людські та тваринні жертвопринесення були звичайною практикою для міста. На це вказую численні гробниці, в яких спочивають кістки коней, волів, кіз, курей, собак та кроликів, похованих поряд із людьми.

Вчені виявили шість жертовних ям із рештками коней, складених шарами. Деякі зі скелетів розділили на сегменти. Це вказує на те, що тварини розчленували перед тим, як скинути в яму. Загалом археологи знайшли скелети 120 коней, у тому числі лошат.

Археологи виявили перше відоме місце бронзового лиття періоду Західної Чжоу. Крім того, дослідникам вдалося знайти безліч артефактів, розкиданих по всьому місту. Серед них, зокрема, керамічні форми, предмети з нефриту та каменю, лакові вироби, посудини із селадону та кістки, на яких було вигравіровано різні символи.

Розкопки безпосередньо за межами міста-фортеці виявили залишки будинків, зольників, ям для зберігання, печей та доріг, а всередині міських стін дослідники виявили складну мережу каналів, що перетинають поселення.

Раніше археологи знайшли у Мексиці кам'яну голову змії періоду ацтеків. Вона була виготовлена близько 500 років тому.