UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли у Франції настінні фрески I століття до нашої ери

З початку розкопок там зібрали 800 ящиків з фрагментами настінних розписів.

У французькому місті Арль команда археологів в одному з будинків виявила безліч фрагментів настінних давньоримських розписів I століття до нашої ери, повідомляє The Guardian.

У цьому місті є Будинок арфіста, який був побудований між 70 і 50 роками до нашої ери італійськими майстрами. Його звели навколо центрального атріуму з великим басейном для збору дощової води для домашнього господарства. Будівлю вважають видатною пам'яткою давньої архітектури й внутрішнього оздоблення.

Там древні експерти відкрили свою майстерню, щоб продемонструвати своє вміння і майстерність. Вони намагалися зібрати воєдино величезну мозаїку з чудових фресок.

Всього з моменту початку розкопок у квітні 2021 року, археологи зібрали вже 800 ящиків з фрагментами настінних розписів, частину з яких витягли з розкопаних стін будівлі, а інша частина знайдена в руїнах.

Читайте також: Археологи в Італії виявили рекордну кількість стародавніх знарядь зі слонової кістки

За підрахунками експертів, щоб зібрати всі фрески, які займають понад 220 квадратних метрів, доведеться працювати як мінімум до 2023 року.

Найцікавіше, що там знайшли фрагменти мозаїки, розмір якої був не більший довжини нігтя.

Однак вчені їх теж зібрали, промили та помістили в ящики, щоб потім подивитися, як вони впишуться в загальну картину мозаїки. Всього фахівці витратили 1800 годин, на те, щоб перебрати деталі, і це ще не кінець.

До того ж за словами археологів, що Будинок арфістів був навмисно зруйнований через 20 років з моменту спорудження. На його місці побудували нову будівлю, яка зберегла твори мистецтва. Після цього, на цьому ж місці звели ще три будинки.

Remi Benali/INRAP

Щоб почати розкопки на місці цього будинку, команда використовувала спеціальну камеру для дослідження підвалів. Саме так вони виявили під будівлею, що існує Будинок арфіста.

Стіни однієї з кімнат вілли, здається, були покриті галереєю великих фігур, включаючи арфістку і п'єдестали, та виділялися на яскраво-червоному тлі.

Експерти кажуть, що прикраса і великомасштабні зображення фігур, які називаються металографією, були виявлені в Італії, але були невідомі у Франції.

Різноманітність і виняткова якість декору дають змогу уявити яким був пізньоримський декоративний стиль, особливо про настінні розписи пізнього періоду Помпеї.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Нагадаємо, що археологи знайшли в Мексиці проломлений обсидіановим ножем череп дитини. Останки знайшли в зоні древнього міста Тлателолько.