UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи РФ розкопали в окупованому Криму кенотаф – знайдена клинкова зброя

Розкопаний кенотаф відноситься до епохи великого переселення народів

Російські археологи розкопали в окупованому Криму ґрунтове поховання могильника Джурга-Оба V-VI століть нашої ери, передає N+1.

Кенотаф - це символічна могила, яку створюють без тіла або останків людини через неможливість транспортувати їх на дане місце. Незважаючи на відсутність самого тіла, у такій могилі може бути багато важливих для історії артефактів, пов'язаних із людиною.

Розкопаний кенотаф розташований на глибині 1,1-1,3 метра.

Що знайшли у кенотафі:

На думку одних учених, знайдена зброя відповідає поняттю палаша завдяки довгому прямому однолезовому клинку, інші відносять цю зброю до скрамасаксів.

Археологи зазначають, що поховання зі скрамасаксами у Північному Причорномор'ї трапляються досить рідко. Можливо, така зброя пов'язана із традиціями сасанідського Ірану чи Середнього Сходу.

Читайте також: Археологи знайшли в Ізраїлі величезну 1500-літню виноробню — відео

Активні розкопки на могильнику Джурга-Оба почалися ще у 2000-х роках. Там знайшли склепи катакомбного типу, споруджені в III-VI століттях нашої ери. В одному склепі могло бути від двох до п'яти осіб, у тому числі дітей, що свідчить про сімейний тип поховань. Площа могильника Джурга-Оба – близько чотирьох гектарів, на яких може перебувати від 500 до 1000 похоронних споруд. Більшість знахідок, зроблених на цьому пам'ятнику, досі не опублікована.

У жовтні 2020 року Міністерство закордонних справ України заявило про протест проти того, що Росія проводить археологічні розкопки на території Альмінської долини у Севастополі у рамках т.зв. проєкту «Кримська війна» із грубим порушенням норм міжнародного права та законодавства України.