UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили тунель під давньою пірамідою в Мексиці

Тунель веде в кімнату для поховань.

Археологи з Національного інституту антропології та історії (Мексика) виявили під Пірамідою Місяця в стародавньому місті Теотіуакан тунель, який веде в кімнату для поховань. Як повідомляє Mexico News Daily, тунель був виявлений в ході сканування піраміди за допомогою електротомографії.

Наголошується, що діаметр кімнати становить 15 метрів. На думку дослідників, в ній можуть зберігатися людські останки. Вчені підкреслюють, що під цією пірамідою у 1980-х роках були знайдені деформовані людські черепи та кістки, а також предмети, виготовлені з зеленого каменю.

Тунель розташований на глибині восьми метрів. Вхід до нього знаходиться в південній частині площі Plaza of the Moon, що примикає до храму, однак вважається, що існує інший вхід на східному її боці.

Розквіт міста-держави Теотіуакан припав на період між 250-600 роками нашої ери, коли його населяло більше 200 тисяч осіб. До часу появи на даній території ацтеків, близько XIV століття, він був залишений місцевими жителями. Археологи досі не виявили ніяких останків еліти Теотіуакана, яка правила до приходу в місто ацтеків. Причина занепаду стародавньої держави також невідома.

Раніше дослідники встановили, що ацтеки з'їдали іспанців, що приїхали завоювати їх . Історики проводили розкопки поселення ацтеків і дружніх їм племен, що знаходиться на схід від Мехіко. У ньому вчені виявили рештки 15 іспанців, а також їхніх союзників - 45 кубинців африканського й індійського походження, жінок, дітей і 350 інших осіб, включаючи майя, що погодилися на співпрацю з конкістадорами. Усього вчені нарахували близько 550 осіб.