UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археолог знайшов найдовший давньоєгипетський манускрипт

Вік манускрипту складає більше чотирьох тисяч років.

Бельгійський археолог серед неррозібраних архівів виявив рекордно довгий єгипетський манускрипт. Він являє собою двосторонній шкіряний сувій довжиною більше 2,5 метрів, а його вік складає більше чотирьох тисяч років.

Сувій був виявлений в бібліотеці Єгипетського музею в Каїрі. Текст був переданий музею незадовго до початку Другої світової війни, після чого був "перепохований" в архівах музею і до сьогоднішнього дня про нього не згадували. У манускрипті містяться тексти та зображення "Книги двох Шляхів" початку Середнього царства. "Книга двох Шляхів" передувала появі "Книги Мертвих", що з'явилася вже в Новому Царстві. Зображення і тексти у ній розповідали про загробний світ і лежали в основі багатьох поховальних ритуалів.

На думку автора знахідки, знайдений манускрипт може виявитися одним з оригінальних джерел "Книги двох Шляхів". За попереднім датуванням він виявився трохи старшим за саркофаги з ель-Берше, де ці тексти були виявлені вперше. На підтримку цієї версії говорить і те, що манускрипт був зроблений з шкіри, яка вище цінувалася в той час в Єгипті в якості писального матеріалу, ніж папірус.

Завдяки сухому клімату в Єгипті папіруси дуже добре збереглися і дійшли до наших днів, тоді як пергаменти (або їх більш примітивні попередники), хоч і були важливіші, здебільшого зникли. Серед збережених манускриптів того ж віку, що і знайдений текст, відомо ще шість, всі вони записані на папірусах.

Раніше повідомлялося про те, що британський археолог вважає, що останки цариці Нефертіті потрібно шукати в гробниці її сина, фараона Тутанхамона.