UA / RU
Підтримати ZN.ua

Апарат Solar Orbiter зафіксував потужний корональний викид на Сонці

Викид стався в лютому 2021 року.

Апарат Solar Orbiter, який був запущений в лютому минулого року, зміг зафіксувати потужний корональний викид на Сонці. Як повідомляється на сайті Європейського космічного агентства, викид стався 10 лютого 2021 року.

Вчені відзначають, що апарат все ще не приступив до головної фазі наукових досліджень, старт якої запланований на листопад цього року. Незважаючи на те, що чотири наукових прилади працювали з моменту прибуття апарату на заплановану орбіту, шість все ще не виконують свої функції і зосереджені на калібруваннях, і включаються тільки в певні часові проміжки.

10 лютого 2021 року апарат знаходився на півдорозі між Сонцем і Землею, тому вчені вирішили, що це кращий спосіб перевірити роботу його інструментів. Після цього Solar Orbiter виявився «за Сонцем» з точки зору спостерігача із Землі, тому передача даних на нашу планету зайняла багато часу.

За щасливим збігом обставин, три наукових інструменти апарату зафіксували два потужних корональних викидів в дні, що послідували за максимальним зближенням. Інструменти Extreme Ultraviolet Imager (EUI), Heliospheric Imager (SoloHI) і Metis змогли зафіксувати різні аспекти цих викидів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи знайшли недалеко від Сонця нову екзопланету

У червні сонячний зонд Parker зблизився з Венерою, пройшовши на висоті всього 800 кілометрів від її поверхні. Крім знімків планети, він також зміг зареєструвати радіосигнал, який виходить від її атмосфери.