UA / RU
Підтримати ZN.ua

Апарат ESA зробив незвичайні фотографії Марса

На знімках Червона планета здається не такою вже й червоною.

Апарат Європейського космічного агентства (ESA) Mars Express передав на Землю нові знімки Марса, на яких він постає з незвичайної второни. Як повідомляє Space.com, нові зображення були представлені на честь 20-річчя апарату.

Mars Express вийшов на орбіту Марсі 25 грудня 2003 року. З того часу він передає на Землю знімки поверхні Червоної планети, зроблені з відстані 300 кілометрів від неї – ближче до Марса не підходив жоден орбітальний апарат. Зазвичай на знімок потрапляє ділянка поверхні планети завширшки близько 50 кілометрів.

Читайте також: На Марсі знайшли сліди потужних потоків води

Для отримання нового зображення вчені використали дещо інший підхід. Вони використовували дані, зібрані камерою апарату High-Resolution Stereo Camera (HRSC). Зображення склали з 90 знімків із висоти від чотирьох до 50 тисяч кілометрів. Зазвичай, такі знімки роблять для спостережень за погодними умовами на Марсі.

Нове зображення показує Червону планету в різноманітті кольорів, завдяки чому вона здається не такою, як на знімках, зроблених раніше. І це різноманіття має не лише естетичну цінність, оскільки надає вченим дані про склад поверхні Марсу.

Червоний відтінок планети, відомий усім, утворюється в результаті окислення заліза, але на новому знімку можна побачити і сині області. Вони з'явилися в результаті вулканічної активності, яка відкладає сіро-чорні базальтові піски на поверхню Марса. Коли ці піски переміщують вітри, вони накопичуються та утворюють великі піщані дюни, а також потрапляють у кратери, що утворилися внаслідок падіння астероїдів.

На зображенні також можна побачити світлі та навіть білі області на поверхні Марса, які є результатом зміни гірських порід під впливом вітру та води у минулому планети. Особливо яскраво на зображенні виділяються вивітрені водою глинисті та сульфатні мінерали, присутність яких була підтверджена іншим приладом на борту Mars Express, Omega Spectrometer, у серпні 2022 року.

Раніше NASA опублікувало знімок світанку на Марсі, який зробив гелікоптер Ingenuity. Маленький апарат сфотографував небо Червоної планети під час свого 45-го польоту.