UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський стартап запустив на орбіту перший космічний завод

Він також є гіперзвуковим випробувальним полігоном.

Каліфорнійський стартап Varda заявив про успішне розгортання свого першого супутника – випробувального космічного фармацевтичного заводу. Як повідомляє New Atlas, він також буде використаний як гіперзвукова випробувальна установка, що дозволить знизити витрати на його запуск.

Навіщо потрібно налагоджувати виробництво у космосі? Робота в умовах невагомості або мікрогравітації змінює важливу фізичну змінну, постійну для досліджень на Землі. Якщо ж гравітацію винести за дужки, усуваються й інші речі, наприклад, конвекційні потоки, які не можуть існувати, оскільки немає «верху». Частинки в рідині не утворюють грудок, не піднімаються нагору і не опускаються на дно, як це відбувається на Землі.

Читайте також: Загадковий китайський орбітальний літак запустив у космос невідомий об'єкт – розслідування

«В результаті регульований розподіл частинок за розмірами, більш впорядковані кристали та нові форми можуть призвести до покращення біодоступності, збільшення терміну придатності, нової інтелектуальної власності та нових способів введення», - йдеться у заяві Varda.

Ці та інші фактори виявилися надзвичайно корисними для однієї конкретної галузі досліджень та розробок: вирощування білкових кристалів. За даними NASA, воно є «найбільшою окремою категорією експериментів», що проводяться на МКС.

Особливо виробництво в космосі приваблює виробників ліків, які можуть використовувати середовище з невагомістю для кристалізації біологічних білків з метою аналізу їх структури та створення ліків, що ідеально зв'язуються з ними. Мікрогравітація також може використовуватися для виробництва ліків у кристалічній формі з надзвичайною точністю.

Йдеться не про створення повноцінних таблеток, але активних компонентів до них.

Раніше вчені заявили про те, що космічні польоти, що тривають шість місяців і більше, негативно впливають на мозок астронавтів.