UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський стартап планує «воскресити» мамонтів протягом декількох років

У довгостроковій перспективі це дозволить боротися зі змінами клімату.

Генетик з Гарварду Джордж Черч і підприємець Бен Ламм створили компанію Colossal Biosciences, метою якої є «воскресіння» шерстистих мамонтів. По суті, стартап має намір створити гібрид азіатського слона та мамонта, який зможе існувати в арктичному кліматі.

На сайті компанії говориться про те, що основною її метою є «де-вимирання», здійснити яку дозволить «комбінація генетики і бізнесу». Так, за даними ООН на 2019 рік під загрозою зникнення знаходився приблизно мільйон видів тварин і рослин. Виправити ситуацію зможе «де-вимирання» - впровадження ДНК вимерлих представників мегафауни та інших видів існуючим.

Першою твариною, яку збирається «воскресити» стартап, стане шерстистий мамонт. У довгостроковій перспективі це дозволить перетворити ліси тундри на трав'янисті степи, якими вони були в давнину. Як пише National geographic, деякі вчені сподіваються, що це дозволить боротися зі змінами клімату, стримуючи відступ вічної мерзлоти.

«Ми відроджуємо гени, а не види. Мета - створення стійкого до холоду слона, який зможе спаровуватися з азіатським слоном, що знаходяться під загрозою вимирання», - заявив Черч.

Ідея відновлення вимираючих або вимерлих видів за допомогою генної інженерії не нова. Сам Черч розповідає про ідею «воскресіння» мамонтів з 2008 року. Але за 15 років йому вдалося залучити всього 100 тисяч доларів інвестицій, що дуже мало для такої амбітної мети, пише CNBC.

Але в 2019 році Черч познайомився з Ламмом, разом з яким вирішив створити спільну компанію. В рамках первинного фінансування Colossal Biosciences привернула 15 мільйонів доларів інвестицій.

За словами Черча, на те, щоб на світ з'явилося першеслоненя-гібрид, компанії буде потрібно близько шести років. Він зізнається, що раніше, коли йому задавали питання про терміни отримання результатів, він відповідав «не знаю, у нас немає фінансування». Тепер же він може говорити про шість років, які потрібні на проведення дослідів і досліджень.

National geographic зазначає, що команда вчених збирається використовувати кілька методів, ефективність яких при роботі зі слонами не була підтверджена. І що шестирічний термін - це дуже оптимістичний сценарій. На отримання самодостатнього і здатного вижити стада можуть знадобитися десятиліття.

Захист азіатських слонів від вимирання і боротьба зі змінами клімату

Шерстисті мамонти вимерли близько 10 тисяч років тому, хоча деякі популяції існували на Землі ще чотири тисячі років тому. Генетично ж ці тварини дуже схожі на азіатських слонів. Їм загрожує вимирання, від якого Черч і його колеги хочуть їх захистити.

За словами Черча, азіатські слони зіткнулися з двома основними загрозами: вірусом герпесу і близькістю їхнього ареалу проживання до людей. Вчені хочуть вирішити обидві ці проблеми за допомогою впровадження в їхній геном ДНК шерстистих мамонтів, після чого вони зможуть жити на просторах півночі Канади, Аляски і Сибіру.

Слоненя, якого Черч хоче створити, буде виглядати як мамонт. Вчений упевнений в успіху своєї компанії, оскільки йому вже вдалося провести подібні експерименти на свинях - він вніс зміни в 42 гена тварин.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Ембріон, який створять вчені, спочатку імплантують в штучний ендометрій, а потім він буде розвиватися в штучній матці, яку вчені використовували для вирощування генетично модифікованого ягняти в 2017 році.

У планах Colossal робота з російськими вченими, оскільки компанія хоче поселити своїх «мамонтів» в заповіднику на річці Колима в північно-східному Сибіру. Це дозволить перетворити тундру на степ, оскільки мамонти будуть поїдати невеликі дерева і створять умови для зростання трав, якими вони харчуються. Такі трави краще відбивають світло, ніж темні стовбури дерев. Крім того, мамонти будуть утрамбовувати сніг.

Читайте також: Люди посприяли більш ранньому зникненню мамонтів – вчені

Ці трави охолодять екосистему, зменшивши виділення захопленого метану з танучої вічної мерзлоти, яка є одним з головних факторів глобального потепління.