UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський апарат, що не долетів до Місяця, згорить в атмосфері Землі

Коли це станеться, поки що не розкривається.

Перший приватний місячний посадковий модуль Peregrine, запущений з території США за 50 років, не зміг досягти своєї мети і тепер прямує до нашої планети. Скоріш за все, згорить в атмосфері Землі, повідомляє Science Alert.

Незабаром після відокремлення від ракети-носія на борту космічного апарату стався вибух, і стало зрозуміло, що він не зможе здійснити посадку на Місяць через те, що втрачає велику кількість палива. Водночас компанії Astrobotic вдалося активізувати наукові інструменти.

Читайте також: SpaceX підготувала NASA до невдач на шляху до повернення на Місяць – Bloomberg

«Наша остання оцінка тепер показує, що космічний корабель перебуває на шляху до Землі, де він, швидше за все, згорить у земній атмосфері. Наразі команда оцінює варіанти, і ми повідомимо про це, як тільки зможемо», - заявили в компанії.

Схожий на коробку апарат знаходиться у космосі майже тиждень. Він відлетів на відстань 390 000 кілометрів від Землі.

Спостерігачі за космосом уважно стежили за подорожжю Peregrine і сподівалися, що він все ж таки зможе досягти Місяця і здійснити «жорстку посадку», як це вже бувало. Але незабаром стало ясно, що й цієї мети не вдасться досягти.

Це не перший приватний апарат, який не зміг здійснити посадку на Місяць. Перед цим невдача спіткала ізраїльський та японський модулі.

Нагадаємо, у серпні Індійська організація космічних досліджень заявила про успішну посадку на поверхню Місяця космічного апарату "Чандраян-3". Після цього прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив, що Індія має прагнути «нових та амбітних цілей», включаючи висадку астронавтів на Місяць до 2040 року.