UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євробаскет: в історичному чвертьфіналі Україна зіграє з прогресуючою Хорватією

Українці отримали суперника у першому в історії вітчизняного баскетболу матчі плей-офф на чемпіонаті Європи: підопічні Майка Фрателло зустрінуться із незручним суперником.

В 1/4 фіналу чемпіонату Європи з баскетболу збірна України зіграє з Хорватією, яка завершила другий груповий етап у секстеті F на першому місці.

Чвертьфінальний поєдинок відбудеться 19 вересня о 18:45 у Любляні. Вдалий результат зустрічі гарантує українцям потрапляння на чемпіонат світу-2014, який пройде в Іспанії.

Хорвати на Євробаскеті впоралися з такими грізними суперниками як Греція, Словенія та Італія. Всі перераховані вище перемоги Хорватії відбулися вже на другому етапі групового раунду Євробаскету. А матч із греками став справжньою драмою як для балканців, так і для нащадків давніх еллінів: "картаті" дотиснули суперника вже у другій додатковій 5-хвилинці, позбавивши тих майже законного місця у плей-офф - 92:88.

Раніше українці кілька разів грали з хорватською командою, в тому числі і на фінальному етапі чемпіонату Європи-1997 - однак за особистими зустрічами збірна з колишньої югославської республіки перевершує "синьо-жовтих".

Остання зустріч українців з хорватською збірною відбулася саме на відборі до Євробаскету-2013: команда Майка Фрателло програла домашній матч в овертаймі на одне очко 79:80, а на виїзді, коли вже майже забезпечила собі путівку на чемпіонат Європи, поступилася 80:84.

Втім, основних перемог збірна Хорватії домагалася у далеких 90-х. У 1992 році на Олімпіаді у Барселоні хорвати з легендарним Драженом Петровічем завоювали срібні медалі, поступившись у фіналі американській "дрім-тім" з Майклом Джорданом і Скотті Піппеном. У 1904-му хорвати виграли "бронзу" чемпіонату світу, а в 1993-му і 1995 - фінішували третіми на європейських першостях.

Тим не менш, в останні роки хорватські баскетболісти перебувають на провідних ролях у найсильніших європейських чемпіонатах.

Слід зазначити, що Україна уникла зустрічі з чемпіонами Європи-2011 збірної Іспанії, а також Італією і Словенією.

В інших чвертьфіналах Сербія зустрінеться з Іспанією, Словенія з Францією, а литовці поміряються силою з італійцями. Перші дві пари вийдуть на словенські майданчики 18 вересня.

Читайте також:

Євробаскет: Україна сенсаційно перемагає Німеччину, забезпечивши собі вихід у наступний раунд

"Будівельник" підписав колишнього баскетболіста "Майамі" і "Сан-Антоніо"