UA / RU
Підтримати ZN.ua

Від російських спортсменів не вимагатимуть виступити проти війни під час повернення на змагання

Спортсмени підписуватимуть декларацію про нейтральність.

Спортсмени з Росії підписуватимуть декларацію для повернення на турніри в нейтральному статусі, але від них не вимагатимуть публічно виступити проти війни в Україні.

Про це у коментарі L'Equipe повідомив президент Асоціації міжнародних літніх олімпійських федерацій (ASOIF) Франческо Річчі Бітті:

"Спортсмени мають підписати декларацію. Але їх не проситимуть сказати, що вони проти війни, тому що в Росії це є кримінальним правопорушенням. Ми знаходимося в процесі розробки декларації за допомогою юристів. Це складно, але ми намагатимемося все погодити.

Ще одна делікатна тема – контроль за відповідністю критеріям. Ми вивчаємо можливість доручити це завдання Спортивному арбітражному суду. Але поки що це не офіційно".

Нагадаємо, МОК дозволив повертати до міжнародного спорту атлетів з РФ та Білорусі в нейтральному статусі і за умови, що вони не є військовослужбовцями і не були помічені у підтримці війни в Україні. При цьому в командних видах спорту заборона залишилася в силі.

Читайте також: Через російський вплив та конфлікт з МОК: Федерація боксу США залишила Міжнародну боксерську асоціацію

Раніше повідомлялося про те, що Міжнародна федерація спортивної стрільби вирішила повернути на турніри росіян та білорусів.