UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна закликала МОК запровадити санкції проти Росії через визнання "олімпійських рад" в окупації

РФ включила до складу регіональні організації на тимчасово окупованих територіях.

Президент Національного олімпійського комітету (НОК) України Вадим Гутцайт надіслав листа президенту Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томасу Баху з проханням відреагувати на дії Олімпійського комітету Росії (ОКР).

5 жовтня Олімпійський комітет Росії ухвалив рішення про включення до свого складу "олімпійських рад" з окупованих територій України – "ДНР" та "ЛНР", а також Запорізької та Херсонської областей.

У НОК зазначили, що такі дії РФ є грубим порушенням Олімпійської хартії:

"ОКР, як організація, що належить до олімпійського руху, не виконує своїх зобов’язань щодо дотримання положень Олімпійської хартії, не забезпечує дотримання Олімпійської хартії у своїй країні та бере участь у діяльності, що суперечить Олімпійській хартії.

При цьому Національний олімпійський комітет України звертається до Вас, пане Бах, з проханням винести питання про дане порушення на розгляд наступного засідання Виконкому МОК та застосувати санкції, встановлені Олімпійською хартією, за таке грубе порушення принципів і основ олімпійського руху.

Ми сподіваємося, що МОК вживе всіх належних заходів, щоб бути непримиренними до порушників Олімпійської хартії та забезпечити, щоб спорт залишався поза політикою, відкритий для тих, хто дотримується Олімпійської хартії та олімпійських цінностей", – сказано в листі, опублікованому на офіційному сайті НОК.

Читайте також: "Результат рішень МОК": американський фігурист звинуватив російських спортсменів у масовому вживанні допінгу

Раніше Росію допустили до Паралімпійських ігор-2024 у нейтральному статусі.