UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна та ще чотири країни зробили спільну заяву щодо можливого повернення росіян та білорусів у міжнародний спорт

Міністерства закордонних справ п'яти країн нагадали МОК, що справа не в національній приналежності спортсменів.

Міністерства закордонних справ України, Естонії, Латвії, Литви та Польщі опублікували спільну заяву щодо можливого повернення спортсменів із Росії та Білорусі до міжнародного спорту.

Заклик до МОК опубліковано на сайті естонського МЗС.

"Наближаючись до наступного засідання Виконавчої ради Міжнародного олімпійського комітету, яке відбудеться 28-30 березня, ми хотіли б підтвердити нашу позицію щодо недавніх закликів МОК вивчити можливість участі російських та білоруських спортсменів у змаганнях у нейтральному статусі.

Ми прийняли до уваги побоювання, висловлені спеціальними доповідачами ООН щодо недискримінації спортсменів виключно за національною ознакою. Ми шкодуємо, що МОК використав ці побоювання як привід, щоб радикально змінити свою колишню добре аргументовану позицію щодо рекомендації не запрошувати та не дозволяти участь російських та білоруських спортсменів та офіційних осіб у міжнародних змаганнях.

Ми хочемо наголосити, що не національна приналежність спортсменів визначає їхню роль, а той факт, що вони спонсоруються/підтримуються їх урядами чи бізнесом, який підтримує кремлівський режим, який продовжує свою агресивну війну проти України, або навіть є афілійованими з російськими військовими особами.

Вважаємо за необхідне нагадати, що російські військові продовжують атакувати громадянську інфраструктуру України, у тому числі спортивні об'єкти, та вбивати українців, у тому числі українських спортсменів. Мільйони громадян України, зокрема спортсмени та їхні сім'ї, були змушені залишити свої домівки перед російською окупацією. Багато спортсменів з України, як і раніше, не можуть брати участь у спортивних заходах через напад Росії на їхню країну.

Немає жодної причини відходити від режиму усунення російських та білоруських спортсменів, встановленого МОК понад рік тому, одразу після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ми твердо переконані, що зараз не час розглядати можливість повернення російських та білоруських спортсменів на Олімпійські ігри у будь-якому статусі.

Хоча МОК ще не прийняв остаточного рішення, ми наполегливо закликаємо його переглянути свої плани і повернутися до вихідної позиції, яка добре зарекомендувала себе, підтримувана міжнародною спільнотою.

Нагадуємо, що у розпорядженні Росії та Білорусі є шлях для повернення своїх спортсменів у міжнародне спортивне співтовариство, а саме припинення агресивної війни, розв'язаної Росією при допомозі Білорусі, та відновлення поваги до суверенітету та територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів”.

Читайте також: Голова МОК назвав свою організацію «політично нейтральною»

Раніше повідомлялося про те, що у Німеччині перед виступом президента МОК пройшла акція протесту проти допуску росіян та білорусів на Ігри-2024.