UA / RU
Підтримати ZN.ua

Три російські спортсменки, які підтримали вторгнення в Україну, виступлять на Олімпіаді-2024 — Politico

Випадки пов'язані з активністю у соцмережах.

Олена Весніна

Олена Весніна

Три представниці команди нейтральних атлетів з РФ, які виступатимуть на літній Олімпіаді-2024 у Парижі, підтримали військову агресію Кремля проти України.

Про це повідомляє Politico.

Тенісистки Олена Весніна та Діана Шнайдер, а також велосипедистка Олена Іванченко набули нейтрального статусу від Міжнародного олімпійського комітету (МОК), але при цьому навряд чи відповідають критеріям допуску. Росіянки лайкали чи ділилися у соцмережах контентом, пов'язаним із пропагандою повномасштабного вторгнення в Україну.

Також Україна вимагала усунення стрибунки на батуті Анжели Бладцевої через відеоролики, в яких вона виступає із символікою, пов'язаною з військовою агресією РФ. Вона також отримала допуск на Ігри.

Крім того, за даними російських пропагандистів, відвідати Ігри планує президент Федерації тенісу Росії Шаміль Тарпіщев, який активно підтримував мобілізацію спортсменів на війну.

"У нас багато спортсменів, які зараз перебувають на передовій чи Національній гвардії. Дехто навіть загинув", – сказав головний тренер збірної України з дзюдо Віталій Дуброва.

Розслідування, проведене голландською організацією Global Rights Compliance, показало, що 33 із 57 російських та білоруських спортсменів, які отримали запрошення до Парижа, насправді підтримали війну в Україні.

При цьому у Францію на Ігри в підсумку прибули 15 атлетів з РФ та 16 представників Білорусі. МОК після перевірки вирішив, що вони відповідають критеріям допуску та не пов'язані з пропагандою війни.

На фронті загинуло вже не менше 487 українських спортсменів та тренерів, а багато людей отримали серйозні поранення. Росія зруйнувала понад 500 спортивних споруд для підготовки атлетів.

Читайте також: "Дайте миру шанс": президент МОК Бах зустрівся зі спортсменами з воюючих країн в Олімпійському селі

Раніше повідомлялося про те, що Південну Корею переплутали з КНДР на церемонії відкриття Олімпіади-2024.