UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сенсаційні швейцарці вирвалися у лідери чемпіонату світу з хокею

У Фінляндії та Швеції стартував чемпіонат світу з хокею у топ-дивізіоні. За кілька днів змагань вже відбулося кілька сенсацій.

Безперечно головною несподіванкою чемпіонату світу, який стартував 3 травня у Гельсінкі і Стокгольмі, стали хороші результати збірної Швейцарії. "Червоно-білі" на старті обіграли фаворитів - Швецію 3:2, Канаду 3:2 Б, а 6 травня швейцарці не залишили шансів шестиразовим чемпіонам світу чехам - 5:2.

Таким чином, Швейцарія очолила турнірну таблицю групи S, маючи у своєму активі 8 очок з 9 можливих. В іншому октеті Н, змагання в якому проходять у Гельсінкі, Фінляндія лідирує - у чемпіонів світу-2011 - такий же результат, як і у Швейцарії.

Втім, успіх швейцарців логічний - ця збірна вже давно показує чи не найкращий прогрес серед всіх європейців. Посилена на ранньому етапі розвитку натуралізованими канадцями, зараз ця команда обходиться майже повністю своїми силами - хокей у країні банків, сиру і шоколаду розвивається швидкими темпами, швейцарська ліга входить у ряди найбільш відвідуваних у Європі.

Швейцарія чудово проявила себе на старті турніру в умовах не дуже відповідного календаря - якщо фінам трапилися Німеччина, Словаччина і Франція, - цілком прохідні збірні, то швейцарці суперничали з топ-збірними світу. І підопічні Шона Сімпсона, канадця, що знаходиться біля керма збірної з 2010 року, не тільки не впали духом, але й отримали майже максимальний результат з цих зустрічей.

Тепер Швейцарії належить зіграти зі Словенією, Данією, Норвегією і Білоруссю - збірними, які не раз були обіграні "червоно-білими" на різних турнірах. Якщо Швейцарія збереже високу концентрацію і гарне виконання до кінця групового турніру, то цілком можливо, що ця команда претендуватиме на медалі чемпіонату, які швейцарці не приміряли з 1953 року.

Чинні володарі золотих медалей росіяни здобули впевнені перемоги у стартових іграх - спочатку Росія обіграла Латвію 6:0, а потім Німеччину 4:1. Зазначимо, що головному тренеру збірної Росії Зінетулі Білялетдинову вдалося залучити в ряди команди кількох представників НХЛ - воротаря "Філадельфії" Іллю Бризгалова і його колегу Семена Варламова з "Колорадо", а також одну з головних зірок заокеанської ліги Іллю Ковальчука з "Нью-Джерсі".

Саме Кові і став одним з ковалів перемоги над Німеччиною - на його рахунку три закинуті шайби. В іншому російська збірна може по праву вважатися головним претендентом на перемогу в турнірі, тим більше, враховуючи далеко не зіркові склади конкурентів - Канади, Швеції, Чехії.

Зазначимо, що кандидатами на виліт у дивізіоні 1А, де в наступному сезоні буде виступати збірна України, як і очікувалося, є Словенія, Данія та Австрія. Також до цієї компанії приєднається і збірна Латвії, в якій грають троє представників української Професійної хокейної ліги - Яніс Андерсонс, Агріс Савіелс і Армандс Берзіньш з київського "Компаньйона". Також у збірній Швеції грає нападник "Донбасу" Фредрік Петтерссон.

Матчі попереднього раунду триватимуть до 14 травня, після чого за схемою 1-4 і 2-3 у кожній з груп пройде 1/4 фіналу. Переможці пар зустрінуться з представниками іншої групи. Фінал відбудеться 19 травня у Стокгольмі. !zn

Читайте також:

Україна подала заявку на проведення чемпіонату світу з хокею

В НХЛ планують створити свою версію Ліги Чемпіонів