UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рафаель Надаль через сто два тижні повернувся на вершину світового тенісного рейтингу

Іспанський тенісист, незважаючи на поразку у фіналі турніру в Пекіні від серба Новака Джоковича, випередив його у новій версії світового рейтингу.

Вийшовши у фінал турніру категорії "500" у Пекіні, Рафаель Надаль через два роки і три місяці повернув собі титул першої ракетки світу.

Надаль хоч і поступився у вирішальному поєдинку головному конкуренту у боротьбі за вершину табелі про ранги сербу Новаку Джоковичу, однак рейтингових очок виявилося достатньо, щоб випередити його.

Зазначимо, що Надаль відновив у лютому виступи після семимісячної перерви, пов'язаної з травмою лівого коліна: іспанець зіграв 13 фіналів на 14 турнірах, в яких взяв участь, і завоював 10 титулів, у тому числі два на турнірах "Великого шолома" і п'ять на "Мастерсах".

У кінці сезону Надаль швидше за все буде першим - адже йому на останніх турнірах не потрібно захищати жодного очка.

При цьому 27-річний тенісист з притаманною йому скромністю заявив, що набагато більше задоволений своїми статками, грою і результатами цього року, а не місцем у рейтингу як таким.

"Врешті-решт, це всього лише цифра. Сьогодні я не ляжу спати, відчуваючи себе найкращим гравцем світу. Я ніколи так не думав, не думаю і зараз. Я проводжу відмінний сезон і тому я - на першому місці у рейтингу. Зараз, а не в кінці року", - зазначив Надаль.

Нагадаємо, іспанець втратив перше місце у рейтингу в липні 2011 року, коли на вершину піднявся Джокович.

Додамо, що після зустрічі в фіналі Пекіна Рафаель Надаль і Новак Джокович встановили новий рекорд за кількістю очних поєдинків між двома опонентами у Відкритій ері, періоду з 1960-х років, коли зародилася сучасна система змагань у професійному тенісі.

У фіналі China Open іспанець і серб зустрічалися один з одним вже вп'яте у нинішньому сезоні. Пекінська зустріч між першою і другою ракетками світу тривала 1 годину 27 хвилин, протягом яких серб практично не залишав супернику шансів. Новак виграв 90 відсотків очок на першому м'ячі, віддавши суперникові всього шість розіграшів в геймах на своїй подачі і не подарував Рафі жодного брейк-пойнта.

Своїми шансами 26-річний белградець користувався чітко. Зробивши по ранньому брейку у кожному з сетів, він у підсумку святкував перемогу з рахунком 6:3, 6:4. Джокович вчетверте (2009, 2010, 2012, 2013) переміг у Пекіні, ставши першим в історії чотиразовим чемпіоном турніру, що завоював свій перший титул із квітня, четвертий у сезоні і 38-й за кар'єру.

Зазначимо, що у новому рейтингу АТР українець Олександр Долгополов піднявся на 5 позицій завдяки потраплянню у чвертьфінал турніру у Токіо. Тепер Долго займає 34-те місце. Сергій Стаховський як і раніше близький до чергового вильоту з топ-100 - він 96-й. !zn

Читайте також:

Найкраща українська тенісистка Еліна Світоліна планує увірватися в топ-30 до кінця сезону

Сергій Стаховський взяв реванш у іспанця Вердаско за поразку в Кубку Девіса

Серена Вільямс захистила титул US Open, здобувши п'яту перемогу в кар'єрі на домашньому турнірі