UA / RU
Підтримати ZN.ua

Олімпійський факел винесли у відкритий космос

Вперше олімпійський факел запущено в космос - космічним кораблем "Союз" 7 листопада його доставлено на Міжнародну космічну станцію. Олімпійський факел повернеться на Землю 11 листопада.

Російські космонавти Олег Котов і Сергій Рязанський винесли символ Олімпіади з Міжнародної космічної станції (МКС). Доставлений 7 листопада на МКС олімпійський факел винесли зі стикувального відсіку "Пірс" російського сегменту МКС приблизно о 16:57.

"Попередньо космонавти закріплять на зовнішній поверхні штатив з гермобоксом, всередині якого знаходиться фотокамера. Члени екіпажів МКС, що залишилися на борту, в свою чергу, будуть фотографувати своїх колег з модуля ФГБ, МІМ-1, а також з ілюмінаторів оглядового модуля Cupola. Завершивши фотосесію, Рязанський занесе факел назад у стикувальний відсік "Пірс", а потім спільно з Котовим продовжить роботи у відкритому космосі. Повернення олімпійського факела на Землю планується 11 листопада", - повідомляв раніше представник ЦУП.

Урочиста церемонія проходить в самому початку шестигодинних робіт у відкритому космосі.

Нагадаємо, рівно за три місяці до відкриття зимової Олімпіади в Сочі, пілотований космічний корабель "Союз" у четвер, 7 листопада, стартував з космодрому Байконур у Казахстані, вийшов на навколоземну орбіту і зістикувався з Міжнародною космічною станцією.

Запуск олімпійського факела в космос передавався по російському телебаченню в прямому ефірі. За повідомленням американського космічного агентства NASA, в Нью-Йорку тисячі людей спостерігали за подіями на гігантських екранах, встановлених на Таймс-сквер. Олімпійський факел повернеться на Землю 11 листопада.

На борту корабля "Союз" є російський космонавт Михайло Тюрін, американський астронавт Рік Мастраккіо і японець Коічі Ваката. На МКС їх чекають російські космонавти Федір Юрчихін, Олег Котов і Сергій Рязанський, американці Карен Найберг і Майкл Хопкінс, а також європейський астронавт Лука Пармітано.

Факел, який побував у космосі, повернеться на землю 11 листопада разом з попередньою вахтою МКС. Після приземлення в Казахстані нинішній командир станції Федір Юрчихін повинен доставити його до Москви.

Олімпійська естафета розпочалася в Греції 29 вересня, а 7 жовтня вогонь доставили в Москву. В ході естафети з Росії планують пронести його по трьом тисячам населених пунктів, а також підняти на Ельбрус і опустити на дно Байкалу. Завершиться естафета 7 лютого 2014 року. В цей день у Сочі офіційно відкриються зимові Олімпійські ігри, які триватимуть до 23 лютого. !zn

Читати також:

Олімпійський факел відправили в космос

Пригоди Олімпійського вогню в Москві: згасл у четвертий раз (відео)