UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОК відреагував на дискваліфікацію Харлан закликом до "делікатності у таких ситуаціях"

Комітет зазначив, що залишається солідарним із українськими спортсменами.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) відреагував на рішення Міжнародної федерації фехтування (FIE) дискваліфікувати українську фехтувальницю Ольгу Харлан за відмову потиснути руку суперниці з Росії.

"Рішення дозволити українським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях (з "нейтральними" росіянами та білорусами – прим.) дозволить їм пройти кваліфікацію на Олімпіаду-2024.

Ми раді, що їм буде надана така можливість. При цьому усвідомлюємо, які важкі внутрішні конфлікти можуть виникнути, враховуючи агресію проти їхньої країни.

Тому ми закликаємо міжнародні федерації з необхідним ступенем делікатності ставитись до ситуацій, пов'язаних з українськими та окремими нейтральними спортсменами. Ми, як і раніше, повністю солідарні з українськими спортсменами та олімпійською спільнотою України", – цитує заяву МОК AFP.

Нагадаємо, Ольга Харлан здобула перемогу на старті чемпіонату світу над росіянкою Анною Смірновою з рахунком 15:7. Після поєдинку представниця РФ хотіла підійти, але Ольга виставила вперед шаблю та відмовилася від рукостискання.

Смірнова подала протест через "відсутність поваги" і понад 50 хвилин залишалася на доріжці. Судді спочатку відмовилися карати Харлан, проте пізніше стало відомо про дискваліфікацію українки на наступний матч проти Йоани Ілієвої з Болгарії, яка автоматично вийшла до наступної стадії турніру.

Читайте також: Україна попереджала FIE про відмову Харлан та інших спортсменів тиснути руку росіянам – Гутцайт

Раніше повідомлялося, що Україна подасть апеляцію на дискваліфікацію Харлан.