UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський баскетболіст Джетер приєднався до збірної України

Новоспечений українець, американський захисник Пух Джетер приїхав до Києва і почав тренування разом із національною командою. Також у таборі збірної з'явився представник НБА В'ячеслав Кравцов.

Як повідомляє офіційний сайт Федерації баскетболу України, американський захисник Юджин "Пух" Джетер, натуралізований українськими функціонерами спеціально під Євробаскет-2013, почав тренуватися зі збірною України.

Новоспечений українець відомий за виступами за БК "Київ" у 2007-08 роках, а також тим, що є молодшим братом американської легкоатлетки, бігунки Кармеліти Джетер.

Таким чином, Пух Джетер стане другим натуралізованим американцем, що зіграв за збірну України. На Євробаскеті-2011 у Литві, а також під час кваліфікації до чемпіонату Європи-2013 за "синьо-жовтих" виступав Стівен Бертт, однак, незважаючи на свої амбіції і американське походження, він так і не став лідером команди.

До речі, в інтерв'ю порталу "Планета Баскетбол" головний тренер київського "Будівельника", а також за сумісництвом - наставник збірної Латвії Айнарс Багатскіс відзначив, що скептично ставиться до натуралізації.

"Для мене ці процеси смішні. Ви подивіться на збірну Грузії - вони вже можуть дві команди набрати з натуралізованих американців, справжніх грузинів. Деколи це дозволено, як виняток, коли зовсім немає своїх гравців на якійсь позиції. Але тоді потрібно підбирати людину, яка не буде думати тільки про гроші. Адже, як на мене, той Стівен Бертт, який грає у клубах, і той, який у минулому році був у збірній - це дві різні людини. Пух Джеттер - хороший агресивний гравець, може допомогти. Але тоді він мав би тренуватися з командою з першого дня", - зазначив фахівець.

Також до табору збірної України в Києві приєдналися баскетболісти, відсутні раніше з різних причин: центровий "Детройта" В'ячеслав Кравцов, який має дворічний досвід виступів у чемпіонаті Іспанії форвард Сергій Гладир і чемпіон України-2012/13 Артур Дроздов.

Таким чином, зараз під керівництвом Майка Фрателло тренується 19 баскетболістів. Раніше від збірної був "відчеплений" один з найкращих українських баскетболістів - Денис Яковлєв. У минулому чемпіонаті України, виступаючи за "Черкаські мавпи", цей форвард, який пройшов школу баскетболу у США, став третім українським гравцем за рейтингом ефективності.

Як повідомляє Планета Баскетбол, пояснення головного тренера збірної звучало досить дивно.

"Я чув, у тебе був хороший сезон, але ти не вразив мене за тиждень".

При цьому сам Фрателло приїхав в Україну лише через місяць після початку підготовки. При цьому Віталій Черній, який керував експериментальним складом нашої команди на турнірі в Китаї, навіть не увійшов до тренерського штабу Фрателло.

Днями українці вже під керівництвом американського коуча зіграли два товариські матчі у Словенії. Спочатку вони розгромно поступилися господарям - 74:46, а потім обіграли Македонію - 69:60. До 8 серпня синьо-жовті будуть тренуватися в столиці, а потім вирушать на турнір у Сербію, де зіграють з господарями, Словенією і Туреччиною.

Нагадаємо, що Євробаскет-2013 пройде у вересні у Словенії. Суперниками збірної України з групового раунду будуть команди Франції, Німеччини, Великобританії, Ізраїлю та Бельгії. !zn

Читайте також:

Найкращий український баскетболіст 90-х відновив кар'єру заради виступу в Євролізі

Турецького баскетболіста відсторонили від збірної через антиурядові протести

Жеребкування Євроліги: до Києва їде "Барселона"