UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коли «закордон» нам аплодує. Нема пророка, та вже є свідомі...

На тлі загальної безпорадності вітчизняних політиків і тотальної критики політичного безладу в к...

Автор: Алевтина Білецька

На тлі загальної безпорадності вітчизняних політиків і тотальної критики політичного безладу в країні є тема, яка викликає захоплення в закордонних експертів, — поліпшення іміджу національного бізнесу, який опікується соціальними питаннями, проблемами довкілля та управління. Вітчизняні бізнесмени примудряються не тільки виживати й процвітати, а ще й беруть на себе певні соціальні зобов’язання. Практика, доволі поширена у світі (близько трьох тисяч бізнес-організацій у світі декларують соціально відповідальну позицію), в Україну прийшла у 2005 році. Відтоді близько ста провідних українських компаній підписали Глобальний договір ООН — цілком добровільну ініціативу дотримання десяти принципів бізнесової діяльності у всьому світі. «Від благодійності до сталого розвитку» — це не тільки напрям роботи для українських бізнесменів, стратегічно окреслений Глобальним договором, а й тема дискусії, що з минулого року триває в українському суспільстві. Чи можуть вітчизняні бізнесмени не просто полегшити «болючість» соціальних проблем через філантропію, а й допомогти державі вирішити їх? Багато хто з ідеологів руху в 2005 році ще сумнівався в цьому, але вже досвід 2008 показує — можуть.

«Ми з цією дюжиною все подужаємо!»

...Потяг «Чернівці—Київ» сірого лютневого дня мчав 16-річного вихованця чернівецької школи-інтернату Володю Рочняка до столиці. Цього ж дня 12 під­літків — переможців творчого анкетування «Проект мого життя», проведеного в рамках соціального проекту «Велике серце маленького життя» від ГК «ФОКСТРОТ», Благодійного фонду «Крона» ГК «НІКО», Української православної церкви та Міністерства освіти і науки України, їхали до Києва, аби стати учасниками масштабної соціально корис­ної справи. Напередодні організатори конкурсу зібрали близько 300 творчих анкет, з яких експерти-психологи обрали дюжину переможців, найактивніших у своєму прагненні змінити своє та жит­тя ровесників на краще. Ці 12 і стали учасниками розробленої з допомогою експертів Міністерства освіти і науки України Програми адаптації випускників інтернатів до соціуму.

Підліткам без твердої батьківської руки дуже нелегко «вирулити» на рівний і просторий життєвий шлях. Статистика невідворотна: кожна десята дитина-сирота зводить рахунки з життям із власної волі (за даними омбудсмена України Ніни Карпачової). 20% випускників інтернатів не можуть продовжити навчання та влаштуватися на роботу, 41% не мають житла, а кожен п’ятий має конфлікти з законом. Ці українські реалії поки не торкнулися ні Володі Рочняка, ні його тезка та однолітка Володі Глушка з донецької школи-інтернату, ні Таї Младинової з одеського інтернату, ні Майї Гарлайчук з рівненського. Цих та інших підлітків з числа 12 переможців конкурсу «Проект мого життя» соціального проекту «Велике серце маленького життя» у 2008 році взяли під патронат вітчизняні бізнесмени. Програма соціальної адаптації передбачає медичне обстеження, страхування дітей, психологічні тренінги, профорієнтаційну підготовку, юридичну допомогу, репетиторство, підготовку до вузу й подальше працевлаштування.

— Ці діти отримали не тільки подарунки за результатами конкурсу, увагу від зірок естради та політиків, яких ми запросили на зустріч із ними у грудні минулого року, — сказав співголова оргкомітету проекту, голова Ради засновників ГК «ФОКСТРОТ» Георгій Дігам. — 12 одинадцятикласників стали членами спілки, яка об’єднує представників бізнесу, церкви, громадських організацій та держави, і тепер разом із дорослими докладають зусилля до вирішення складної соціальної проблеми. З цією дюжиною ми багато подужаємо!

Майже дорослі

Тільки нещодавно завершилося в Києві свято «1000 одна казка під Новий рік», де було визначено переможців проекту, а вже наприкінці січня діти — учасники Програми приїхали до Києва, де у конференц-залі центрального офісу ГК
«ФОКСТРОТ» проходили тестування, тренінги та виконували вправи із фахівцями-психологами: «Карта життя», «Моя професія — основа життєвого успіху», «Як я себе оцінюю», «Проектування професійної кар’єри», «Як я можу реалізувати своє право на працю». У ці ж дні розпоча­лися зйомки документального фільму з робочою назвою «Шляхи незвідані й шляхи відомі» (незабаром цей фільм у своїх інтернатах презентуватимуть самі його герої, вони ділитимуться власним досвідом входження в суспільство). Діти розповідали знімальній групі про перші враження від свого візиту до Києва й говорили, що дехто після тре­нінгу вже підкорегував власне бачення майбутньої професії.

— Я хотів бути вчителем фізкультури, бо подобалося, що в цій професії мінімум роботи, — говорить Богдан Степанюк зі смілян­ської школи-інтернату, що на Черкащині. — Тепер вагаюся, чи варто боятися зусиль, якщо є мета.

— Учасники програми — надзвичайно позитивні діти, — зауважила після першого тренінгу планування життєвих перспектив «Чи збуваються мрії» тренер Українського фонду «Благополуч­чя дітей» Наталія Зимівець. — Уже початкові заняття довели, що юнаки й дівчата правильно сприймають власну функцію участі у програмі: «Я можу змінити своє життя й допомогти здійснити аналогічні зміни ровесникам, які залишилися в інтернаті».

А ще вразила благородство учасників програми: підлітки підтримували один одного в публічних відповідях оплесками та усмішками, а після успішного захисту «Карти життя» один з юнаків навіть поцілував дівчині-колежанці руку!

— Ми побачили, що нам вдалося відібрати справді дуже цікавих особистостей: яскравих, сильних і розумних дітей. Сподіваємося, що цим ми допомагаємо їм тримати обраний ними напрям життєвого руху, — сказала голова правління Благодійного фонду «КРОНА» Групи компаній «НІКО» Олена Мацібох.

— Вражає, що майже половина учасників Програми хочуть після власної самореалізації відкрити благодійні фонди й стати благодійниками, — говорить заступник директора ГК
«ФОКСТРОТ» у зв’язках із громадськістю Людмила Лозова. — А ще вони майже уникають розмов про власне минуле й труднощі перебування в інтернаті.

Від благодійності до сталого розвитку

6 лютого Людмила Лозова та Олена Мацібох, розповідаючи у конференц-залі готелю «Опера» про перебіг реалізації проекту на черговому семінарі бізнес-лідерів «Філантропія соціальних змін», зірвали оплески вітчизняних та закордонних експертів. Як пояснила Марина Саприкіна, директор Центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності»: «Для вирішення соціальної проблеми потрібен глибокий підхід до неї, системні кроки, що змінюють ситуацію».

Саме такий підхід і оцінили закордонні експерти. Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям Тейлор, голова глобаль­ного проекту KPMG з корпоративного громадянства Джейн Смол­мен і ще ряд поважних знавців світового досвіду соціальної відповідальності аплодували україн­ському бізнесу, який зміг перейти до системних дій щодо розв’язан­ня проблеми «нічийних дітей» у суспільстві. Адже Програ­ма адаптації випускників-сиріт до соціуму діє всього місяць, а організатори «Вели­кого серця маленького життя», крім опіки над конкретними 12 дітьми, вже видали книгу-порадник «Шляхи незвідані, й шляхи відомі». У ній — серйозні підказки дорослих успішних людей, як поводитися в незнайомому колективі; кому телефонувати, як­що не знайдеш житла в чужому місті; перелік обласних громадських організацій та державних установ, що надають допомогу дітям цієї соціальної категорії. Серед порадників — голова місії допомоги дітям УПЦ архімандрит Філарет, співак Олександр Пономарьов, лауреат премії імені Т.Шевченка Зоя Чегусова, знані у вітчизняному шоу-бізнесі постаті Володимир Зеленський, Віктор Павлік, Ані Ло­рак, Андрій Кузьма, відомі політики Юлія Тимошенко, Ольга Герасим’юк та інші. Книгу дарують випускникам інтернатів, перед якими вже влітку 2008 року постануть дорослі проблеми. А навесні організатори «Великого серця маленького життя» знову почнуть збирати анкети «Проект мого життя», аби вже випускники 2009 року отримали свій шанс безболісно стати дорослими.