UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радіаційне забруднення Японії перевищує норму

Після аварії на АЕС «Фукусіма» рівень радіаційного забруднення сільськогосподарських земель у декількох регіонах Японії перевищує гранично допустимі норми.

Після аварії на АЕС «Фукусіма» радіоактивні частинки розсіялися по всій території Японії та її прибережних вод.

Побоювання, що від радіації могли постраждати сільськогосподарські землі, змусили експертів засумніватися у безпеці японських харчових продуктів, зокрема м'яса і овочів.

Автори проведеного нещодавно дослідження заявили, що рівень радіації у сільськогосподарських культурах, зібраних цієї осені, набагато нижче концентрацій, які несуть небезпеку для здоров'я людини.

Проте група науковців, що опублікувала свої доводи у PNAS, кажуть, що на проблему радіоактивного забруднення землі в Японії варто подивитися ще раз.

У результаті дослідження з'ясувалося, що на сході провінції Фукусіма рівень радіаційного забруднення перевищує визначені урядом максимальні концентрації.

Згідно з висновками дослідження, на більшій частині території Японії концентрація радіоактивних речовин невисока і складає в середньому близько 25 беккерелів на кілограм
ґрунту.

При цьому дослідники підкреслюють, що виробництву харчових продуктів у найбільш забруднених районах країни, ймовірно, «буде завдано величезної шкоди».

Окрім того, висока ймовірність впливу радіації на сусідні з Фукусімою регіони, такі як Івате, Міягі, Ямагата, Ніїгата, Тотігі, Ібаракі і Тіба.

У зв'язку з цим вчені закликають японську владу провести більш детальні дослідження перш, ніж затверджувати план знезараження території країни.

Нагадаємо, сильний землетрус магнітудою 9,0 стався в Японії 11 березня. За ним послідувало цунамі, внаслідок чого інфраструктура північно-східних районів країни була практично зруйнована. Окрім того, стихійне лихо вивело з ладу систему охолодження реакторів на АЕС «Фукусіма», що призвело до аварії і витоку радіації.