Після аварії на АЕС «Фукусіма» радіоактивні частинки розсіялися по всій території Японії та її прибережних вод.
Побоювання, що від радіації могли постраждати сільськогосподарські землі, змусили експертів засумніватися у безпеці японських харчових продуктів, зокрема м'яса і овочів.
Автори проведеного нещодавно дослідження заявили, що рівень радіації у сільськогосподарських культурах, зібраних цієї осені, набагато нижче концентрацій, які несуть небезпеку для здоров'я людини.
Проте група науковців, що опублікувала свої доводи у PNAS, кажуть, що на проблему радіоактивного забруднення землі в Японії варто подивитися ще раз.
У результаті дослідження з'ясувалося, що на сході провінції Фукусіма рівень радіаційного забруднення перевищує визначені урядом максимальні концентрації.
Згідно з висновками дослідження, на більшій частині території Японії концентрація радіоактивних речовин невисока і складає в середньому близько 25 беккерелів на кілограм ґрунту.
При цьому дослідники підкреслюють, що виробництву харчових продуктів у найбільш забруднених районах країни, ймовірно, «буде завдано величезної шкоди».
Окрім того, висока ймовірність впливу радіації на сусідні з Фукусімою регіони, такі як Івате, Міягі, Ямагата, Ніїгата, Тотігі, Ібаракі і Тіба.
У зв'язку з цим вчені закликають японську владу провести більш детальні дослідження перш, ніж затверджувати план знезараження території країни.
Нагадаємо, сильний землетрус магнітудою 9,0 стався в Японії 11 березня. За ним послідувало цунамі, внаслідок чого інфраструктура північно-східних районів країни була практично зруйнована. Окрім того, стихійне лихо вивело з ладу систему охолодження реакторів на АЕС «Фукусіма», що призвело до аварії і витоку радіації.