UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вигадано спосіб, який може позбавити хліб від цвілі при тривалому зберіганні

Експерименти показали, що всього за десять секунд опромінення мікрохвильовою гарматою хліб повністю очищається від спор цвілі. Після цього термін зберігання продукту збільшується до 60 днів.

За статистикою люди викидають до 40% куплених продуктів. Серед іншого у відро для сміття відправляється майже третина хліба, тривале зберігання якого становить серйозну проблему. У стандартному пластиковому пакеті за рахунок випаровування створюється вологе середовище і розвивається цвіль, а на відкритому повітрі хліб швидко черствіє. Американська компанія розробила технологію виробництва хліба, який не покриється цвіллю протягом двох місяців.

Дослідники встановили на хлібопекарській лінії в лабораторії гомогенізовану мікрохвильову гармату, яка вбиває спори цвілі в тісті. Спочатку цей пристрій створили для знищення збудників інфекцій, але скоро розробники виявили цікавий ефект, який він робить на хліб.

Гармата працює за принципом звичайної мікрохвильової печі, але з низкою суттєвих змін. Вона також використовує електромагнітні хвилі, які взаємодіють з молекулами води і жирів, змушуючи їх коливатися. Разом з кінетичною енергією руху частинок зростає і температура продукту. Однак повністю знищити спори таким способом у домашніх умовах не вийде. Через те що в побутових мікрохвильових печах нагрів відбувається не рівномірно, і створюються гарячі і холодні зони, рівні половині довжини хвилі використовуваного приладом випромінювання.

"Ми пропускаємо високочастотне мікрохвильове випромінювання через спеціальну перегородку з прорізами. Це дозволяє отримати рівномірну щільність хвиль у робочій камері і забезпечити однаковий нагрів у всьому обсязі", - говорить керівник компанії Дон Сталл.

Експерименти показали, що всього за десять секунд опромінення хліб повністю очищається від спор цвілі. Після цього термін зберігання продукту збільшується до 60 днів.

Розробники заявляють, що технологію можна використовувати і на інших видах харчового виробництва, наприклад, для знищення хвороботворних мікроорганізмів у м'ясі, овочах і фруктах. !zn

Читайте також:

Через 70 років на Землі може не залишитися кави - вчені

Збіднілі українці перейшли c молока і м'яса на капусту і картоплю

Доісторична людина мала потребу в м'ясі вже 1,5 млн років тому