В Індії створено трансгенну картоплю з підвищеною кількістю білка
В Індії вчені Центрального інституту з дослідження картоплі створили генетично модифіковану картоплю з вмістом білка, що перевищує норму для цього продукту на 60%. Крім того, новий вид картоплі показав високі темпи росту й велику врожайність - з гектара вдається зібрати на 14-25% більше плодів. Про це в середу, 22 вересня, повідомили ЗМІ.
В Індії вчені Центрального інституту з дослідження картоплі створили генетично модифіковану картоплю з вмістом білка, що перевищує норму для цього продукту на 60%. Крім того, новий вид картоплі показав високі темпи росту й велику врожайність - з гектара вдається зібрати на 14-25% більше плодів. Про це в середу, 22 вересня, повідомили ЗМІ. На думку розробників генетичної картоплі, нею можна нагодувати велику кількість бідняків на земній кулі.
За словами винахідників, середній клубінь картоплі містить близько 3 г білка. Це 6% від рекомендованої денної норми, встановленої в США. У створеній індійській картоплі цю цифру збільшено до 4,8 г, що становить 10% американської норми.
Отримати такий результат вдалося шляхом додавання в овоч гена рослини під назвою амарант. Вона протягом 8 тис. років була однією з основних зернових культур Південної Америки й Мексики. Амарант навіть називали «пшеницею ацтеків» і «хлібом інків». Безпечність продукту перевірили на лабораторних щурах і кроликах, які не померли, а також не виявили жодних алергічних реакцій на нову страву.
Зважаючи на такі результати, розробники заявили про безпечність нової картоплі й продовжують експерименти.