UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні вже не потрібна Академія медичних наук?

Сьогодні на Загальних зборах Національної академії медичних наук України оголошено про відставку її президента - академіка Олександра Возіанова. Олександр Федорович сам подав заяву з проханням звільнити його від керівництва академією у зв'язку зі станом здоров'я. Загальні збори НАМНУ задовольнили прохання О.Возіанова, який очолював академію 18 років.

На загальних зборах НАМНУ до вчених-медиків звернувся міністр охорони здоров'я України Ілля Ємець, виступ якого викликав неоднозначну реакцію. Справа в тому, що практично всім учасникам Загальних зборів набагато вже було відомо про термінові збори з ініціативи міністра членів президії НАМНУ і директорів академічних інститутів, які відбулися в суботу, 29 січня, у МОЗ. На цих зборах міністр оголосив про створення нового органу - агентства з питань науки, яке буде підпорядковано Міністерству охорони здоров'я.

Чим воно буде займатися? Поки що достеменно сказати ніхто не може - жодних документів не надали, програму діяльності агентства теж поки тримають у секреті. Але наміри там серйозні - керувати майновим комплексом медакадемії.

Вчених змусили тричі голосувати саме за те, щоб НАНМУ «добровільно і за власною ініціативою" передала весь майновий комплекс у відання новоспеченого агентства. У системі медкадемії працює 36 інститутів, які розташовані не тільки в Києві, а й у Харкові, Львові, Одесі та Донецьку. Враховуючи те, що кожен з них має свої клініки, центри і лабораторії, і займає чималі земельні ділянки, майновий комплекс медакадемії виглядає цілком солідним. І вельми привабливим для того, хто має намір взяти його в управління.

Нагадаємо, що раніше кілька міністрів охорона здоров'я вже намагалася перепідпорядкувати академію меднаук, але далі слів справа не пішла.

Завтра за планом повинні відбутися вибори президента НАМНУ. Чи відбудуться?