UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ВАК виявили частинки, схожі на бозон Хіггса

Фізики, що аналізують дані, зібрані двома детекторами Великого адронного коллайдера, повідомили про реєстрацію "підозрілих" подій, що можливо, вказують на народження бозона Хіггса.

Вчені доповіли про свої результати на європейській конференції з фізики високих енергій. Коротко доповідь наводить портал Nature News.

Бозон Хіггса - це елементарна частинка, існування якої передбачене в рамках Стандартної моделі - найбільш загальноприйнятої на сьогоднішній день гіпотези, яка пояснює природу фундаментальних фізичних взаємодій. Хіггсовскій бозон "відповідальний" за масу у всіх інших частинках.
До цих пір вченим не вдалося експериментально підтвердити існування цієї частинки.Теорія передбачає, що бозон Хіггса може народитися при зіткненнях інших елементарних частинок, що стається з дуже високими енергіями. При цьому елементи, що стикаються, руйнуються, формуючи так звану кварк-глюонну плазму, з якої можуть створюватися інші частинки, які, в свою чергу, розпадаються, даючи нові частинки.
Фізики зіштовхують елементарні частинки один з одним у коллайдерах - приладах, де частинки розганяються до близькосвітлових швидкостей. Частинки, які утворюються при зіткненнях, потрапляють на детектори колайдера, і, аналізуючи, які саме частинки долітають туди, вчені можуть відновити ланцюжок народжень і розпадів.
Автори нових досліджень аналізували, які частинки потрапляють у детектори БАК під назвами ATLAS і CMS. Вони виявили, що детектори реєструють велику кількість частинок, маса яких знаходиться в межах від 130 до 150 гігаелектронвольт. Частина експертів вважає, що саме в цьому інтервалі може знаходитися маса бозона Хіггса. Поява "підозрілих" частинок була пов'язана з народженням і розпадом пар W-бозонів - елементарних частинок-переносників слабкої взаємодії. Деякі теорії передбачають, що бозон Хіггса може розпадатися саме з утворенням W-бозонів.
Поки вчені утримуються від однозначних висновків і зазначають, що отримані ними дані потребують ретельної додаткової перевірки.