UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жоден етап переговорів з ЄС не затвердять без виконання вимог щодо верховенства права – експертка

Цього тижня Україна звітуватиме у Брюсселі про виконання низки маркерів саме у правовій системі. Це стосується і лазівок для корупції.

Розділи щодо верховенства права, основоположних прав та свобод, а також юстиції у переговорному процесі скринінгу українського законодавства на відповідність правовим нормам Європейського Союзу будуть головними впродовж всього процесу переговорів до вступу України в ЄС, пише експертка з судової реформи Лабораторії законодавчих ініціатив Каріна Асланян у матеріалі «Перемовини про вступ до ЄС: правосуддя та права людини». 

Авторка підкреслює, що жоден переговорний розділ ЄС не буде закритий, допоки не буде  виконано контрольних показників у межах цих двох розділів під номерами 23 та 24.

Зокрема, цього тижня у Брюсселі відбудеться один із етапів  скринінгу українського законодавства на відповідність правовим нормам Європейського Союзу, під час якого і обговорюватимуть Розділ 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи». Він охоплює  право та політику ЄС у сферах незалежного й ефективного судочинства; запобігання та боротьби з корупцією як загрозою стабільності демократичних інститутів і верховенству права; основоположних прав і свобод, які гарантуються договорами ЄС, Хартією Європейського Союзу про основоположні права.

Тобто, по суті, Розділ 23 присвячений таким комплексним темам, як суди, прокуратура, адвокатура, юридична освіта, боротьба з корупцією та основоположні права і свободи людини, серед яких права дітей, гендерна рівність, права осіб з інвалідністю та інше.

Читайте також: Архітектори та відбудова. Як влада маніпулює й чому реально не прибирає корупційних ризиків?

Українська сторона готувалась до скринінгу впродовж кількох місяців і у зустрічах з українського боку візьмуть участь близько 300 представників державних інституцій, хоча більшість і онлайн. Головним координатором під час цього етапу переговорів буде Мінʼюст. Як зазначила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, «Єврокомісія приділяє особливу увагу підготовці до переговорів у межах Розділу 23».