UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленського просять призупинити держфінансування партій і спрямувати гроші на актуальні потреби

Автор петиції, розміщеної на сайті президента, назвав кілька напрямків, які можна додатково профінансувати.

Президента Володимира Зеленського просять зупинити державне фінансування політичних партій на час дії воєнного стану в Україні, а вивільнені кошти спрямувати на більш актуальні тепер потреби. На офіційному сайті глави держави була розміщена відповідна петиція, автором якої є член Національної спілки журналістів Сергій Дрьомов.

Він пропонує перенаправити гроші, які держава надає партіям, зокрема, на фінансування Збройних Сил України, соціальний захист військових та членів їхніх родин, а також підтримку інших найбільш незахищених верств населення

Посилаючись на відповідні закони, автор петиції зазначив, що в 2022 році з держбюджету було виділено близько 797 мільйонів гривень для статутної діяльності політичних партій (з урахуванням скорочення Кабінетом міністром цього фінансування на 10% у минулому квітні). Кошти розподілили таким чином:

На поточний же рік на фінансування статутної діяльності партій Україна передбачила 885,6 мільйона гривень. Партії мають отримати:

Сергій Дрьомов додав, що в червні 2022 року голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков звертався до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука з пропозицією призупинити державні видатки для партій на час війни, однак лист проігнорували.

Читайте також: За рік повномасштабної війни кількість петицій до Зеленського суттєво збільшилась – ЧЕСНО

"Враховуючи усе викладене, звертаюся до Вас з пропозицією: у найкоротший строк ініціювати внесення змін до Законів України «Про політичні партії в Україні», «Про Державний бюджет України на 2023 рік», зупинивши таким чином державне фінансування політичних партій на весь період дії в Україні воєнного стану; відповідно до частини першої статті 101 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» визначити відповідні законопроєкти як невідкладні", – йдеться в петиції.

На момент публікації звернення до Зеленського має понад 1300 підписів. Для набору необхідних 25 тисяч залишається ще 88 днів.

Раніше необхідну кількість підписів набрала петиція до президента України з вимогою відновити декларування статків посадовців та депутатів. Згодом Зеленський відповів на неї, звернувши увагу на наявність зареєстрованого в Раді законопроєкту який має таку норму. Профільний комітет рекомендував прийняти за основу документ, чого досі не зробили.