UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський закликав запустити міжнародний трибунал для Росії, не чекаючи завершення війни

Президент закликав запустити резолюцію на підтримку трибуналу.

Президент Володимир Зеленський закликав створити міжнародний трибунал для притягнення до відповідальності керівництва Росії за розв'язану проти України війну, не чекаючи на її закінчення. Про це йшлося в онлайн-зверненні президента на церемонії вручення премії Сахарова.

"Треба діяти вже зараз, не чекаючи закінчення війни, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто її розв'язав, і щоб не допустити будь-якого повторення агресії. Це буде найефективнішим захистом свободи, прав людини, верховенства права та інших наших з вами спільних цінностей, які уособлюють, зокрема, цю відмінність Європарламенту – премія імені Сахарова", - сказав Зеленський.

Президент подякував усім лідерам і державам, політикам та міжнародним організаціям, які докладають усіх можливих зусиль для створення трибуналу щодо злочинів російських загарбників в Україні.

"Закликаю всіх вас, ваші партії та держави дієво підтримати цю роботу! Трибунал має запрацювати", - наголосив Зеленський.

Він зазначив, що необхідно ухвалити окрему резолюцію Європарламенту на підтримку створення трибуналу та відповідну резолюцію Генасамблеї ООН.

Читайте також: Нідерланди згодні на створення трибуналу для Росії в Гаазі – Reuters

За словами глави держави, знищені Росією міста та села, зруйновані долі, загублені життя мають бути відображені у вироках не лише тим, хто безпосередньо все це вчинив, а й у вироках тих, хто організував та розпочав агресію.

"І коли принцип невідворотності покарання спрацює щодо злочину агресії проти України, зможемо зробити відповідну інституційну основу справедливості постійною. Коли будь-який потенційний агресор знатиме, що покарання за злочинну війну неминуче, це буде найефективнішим інструментом превенції війни", - наголосив він.

Нагадаємо, раніше Парламентська асамблея НАТО закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал з агресії РФ проти України та визнала її державою-терористом.