UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський заявив, що відкритий до ідеї проведення в Індії другого Саміту миру, але вказав на нюанс 

Зокрема, український президент зазначив, що Україна не може провести другий Саміт миру в країні, яка поки що не приєдналася до комюніке першого.

Президент України Володимир Зеленський у неділю, 25 серпня, в розмові з індійськими журналістами заявив, що тривають переговори з Саудівською Аравією, Катаром, Туреччиною та Швейцарією про проведення другого Саміту миру. Також він сказав, що висловив індійському прем'єр-міністру Нарендрі Моді відкритість до ідеї проведення другого Саміту миру в Індії, повідомляє Reuters.

Читайте також: Глава МЗС Індії про участь Росії у другому Саміті миру: "Це питання, яке буде вирішувати сама Україна"

Київ хотів би, щоб другий Саміт миру приймала одна з країн Глобального Півдня.

“Але я хочу бути відвертим, і це стосується не лише Індії, а й будь-якої держави, яка позитивно поставиться до проведення другого Саміту. Ми не можемо провести Саміт миру в країні, яка ще не приєдналася до комюніке Саміту”, - сказав Зеленський.

Індія, як відомо, увійшла в список країн, що не підписали комюніке за підсумками Саміту миру в Швейцарії через відсутність РФ на заході: Нью-Делі наголошує, що до міцного миру в Україні можуть привести тільки варіанти, прийнятні для обох сторін.

Моді під час зустрічі із Зеленським у Києві заявив, що його країна не була нейтральним чи байдужим спостерігачем і завжди стояла на боці миру. Індійський лідер додав, що Делі виступає за досягнення миру в Україні діалогом і дипломатичним шляхом із повагою до суверенітету й територіальної цілісності нашої держави, зазначивши, що обом сторонам “доведеться сісти разом і шукати шляхи виходу з цієї кризи”.

Прем'єр Індії намагається збалансувати зв'язки із Заходом після того, як зіштовхнувся з негативною реакцією США на свій візит до Росії, де зустрівся з тамтешнім диктатором Владіміром Путіним.

Під керівництвом Моді Нью-Делі позиціонує себе як глобальний гравець, який може бути посередником між Заходом і Росією щодо війни РФ проти України. Водночас Москва залишається найбільшим постачальником зброї до Індії, попри нещодавні зусилля країни диверсифікувати поставки. Індія також стала провідним покупцем російської нафти зі знижками після того, як РФ на тлі санкцій Заходу перенаправила поставки. Нью-Делі утримується від прямої критики агресії Росії. Детальніше про зустріч Моді з російським диктатором та позицію Індії розповідала Наталія Бутирська в статті “Обійми з Путіним: чому індійські заклики до миру його не принесуть”.

Читайте також: Перед росіянами постануть виклики, якщо Індія припинить імпорт нафти з РФ — Зеленський

Вже повідомлялося, що Україна активно готується до проведення другого Саміту миру. Перший такий Саміт, який відбувся у Швейцарії, на Банковій назвали “історичною подією”. Та чи дійсно зміг цей захід наблизити закінчення війни? Про підсумки форуму, мотиви його ініціаторів, учасників і тих, хто проігнорував міжнародну зустріч, розповідала Тетяна Силіна в статті “Саміт миру у Швейцарії: перша репетиція. Чи є в України час на продовження?”.

Також ZN.UA провело соціологічне дослідження: українців запитали, як вони оцінюють результати форуму в Швейцарії, чи потрібно проводити другий Саміт миру та чи варто запрошувати на нього Росію. Про підсумки соцопитування — в статті “Другий Саміт миру. Чого від нього очікують українці та як оцінили перший”.