UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський ввів в дію рішення РНБО про надрокористування і санкції від 19 березня

Обидва укази оприлюднені на сайті Офісу президента

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію ухвалені 19 березня 2021 року рішення РНБО "Про стан справ у сфері надрокористування" і "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Обидва укази оприлюднені на сайті Офісу президента і набрають чинності з дня їх опублікування.

Указ №122/2021 "Про стан справ у сфері надрокористування" передбачає, що контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію указом, необхідно покласти на секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова.

На сайті президента також публікується повний текст відповідного рішення Ради нацбезпеки і оборони.

У ньому повідомляється, що РНБО вирішила рекомендувати Кабміну забезпечити проведення Державною службою геології та надр у 2021 році в установленому порядку позапланових перевірок діяльності суб'єктів господарювання у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, які отримали дозволи на користування надрами поза аукціоном за результатами апробації запасів корисних копалини без спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки.

Також буде перевірено діяльність підприємств, які не розпочали видобування корисних копалин, передусім нафти і газу, протягом двох років після отримання спеціальних дозволів на видобування або ж після затвердження балансових запасів вуглеводнів за наявності спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням; не розпочали видобування корисних копалин протягом десяти років після отримання спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням.

Результати проведених перевірок Держгеонадр має надавати апарату РНБО щокварталу до 15-го числа.

Служба також повинна буде вжити відповідно до законодавства заходів щодо анулювання спеціальних дозволів на користування надрами, виданих федеральній державній бюджетній установі науки Інституту ядерних досліджень Російської академії наук.

У документі зазначено, що Кабмін також повинен буде забезпечити супровід у Верховній Раді України кількох необхідних для впровадження рішення РНБО законопроектів.

"Державним експертам з питань таємниць Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у визначеному законом України "Про державну таємницю" порядку опрацювати в тижневий строк питання щодо скасування рішень про віднесення до державної таємниці інформації у сфері надрокористування (за винятком інформації, визначеної пунктами 2.6.1 - 2.6.4 Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, затвердженого наказом Центрального управління Служби безпеки України від 23 грудня 2020 року №383, доступ до якої становить загрозу національній безпеці та обороні України) та подати відповідні рішення про скасування Службі безпеки України для внесення необхідних змін до Зводу відомостей, що становлять державну таємницю", - йдеться в документі.

У ньому також наголошується, що правоохоронці повинні будуть посилити контроль за додержанням законодавства у сфері надрокористування.

Указ №123/2021 "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" передбачає введення безстрокових санкцій відносно 19 юридичних осіб.

Йдеться про Ново-Диканську (ТОВ "Гео Коннект"), Попаснянсько-Самарську (ТОВ "Еджейн Макро"), Північно-Перещепинську (ТОВ "Глобал Гео Інвест"), Ольшанську (ТОВ "Транс Сет Гео"), Південно-Свістунковску (ТОВ "Еко Газ Альянс"), Південно-Зіньківську (ТОВ "Епівал Енерджі"), Бірківсько-Юхновську (ТОВ "Гео Пост"), Флеровсько-Ювілейну (ТОВ "Юнол Ойл"), Руновщинську (ТОВ "Профі Нафт" ), Боярсько-Чапаєвську (ТОВ "Гео Таргент"), Деражнянську (ТОВ "Надра Прайд"), Гулаковську (ТОВ "Бест Гео Тех"), Зуївську (ТОВ "Гео Стенс"), Бутовсько-Миргородську (ТОВ "Надра Вест Груп "), Лютенсько-Будищанську (ТОВ" Гео Форс Ойл "), Північно-Федорівську (ТОВ" Бест Оіл Компані "), Мацорівську (ТОВ" Надрапростір "), Давидівсько-Лелюховську (ТОВ" Гео Вертикаль ") і Клюшниківбку (ТОВ" інфо Гео Тренд") площі.

Своєю чергою Кабінету міністрів України разом із Службою безпеки України та Національним банком України доручено забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності санкцій.

Міністерству закордонних справ України доручено проінформувати компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про застосування санкцій і поставити перед ними питання про введення аналогічних обмежувальних заходів.

Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію указом президента, покладено на Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

За інформацією ZN.UA, в ході засідання 19 березня ім'я бізнесмена Павла Фукса не називалася жодного разу. Але колишній журналіст і депутат, а нині член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко стверджує, що саме цьому бізнесменові належать компанії, що опинилися під санкціями.

Доповідачем з цього питання був голова Служби безпеки України Іван Баканов. Він згадував власника і співвласника цих компаній виключно як «громадянина Російської Федерації».

Джерело ZN.UA повідомляє, фчто Баканов заявив наступне: видані ліцензії є «сплячими», родовища не розробляються, держава зазнає збитків. За словами глави СБУ, це можна трактувати як загрозу нацбезпеці.

Сумніви щодо безальтернативності санкцій висловили віцепрем'єр Олексій Резніков та генеральний прокурор Ірина Венедіктова. І дуже обережно уточнюючі питання, покликані ідентифікувати бенефіціарів, задавав один Павла Фукса, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Кому, як не Арсену Борисовичу знати, як могли бути частково передані бізнес-активи в тісному колі.