UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський вірить у мирну угоду з Путіним щодо повернення під український контроль окупованих територій

При цьому Зеленський зазначив, що як не закінчить війну в Україні, це означатиме, що на посаду президента має прийти інша людина.

Президент Володимир Зеленський вірить у те, що може укласти мирну угоду з президентом РФ Владіміром Путіним щодо повернення контролю над окупованими Кримом та Донбасом, про що він заявив в інтерв’ю “BBC Україна”. При цьому він заявив, що передача Україні контролю над державним кордоном в Донбасі вже після місцевих виборів в ОРДЛО - це неправильно.

“Ми розуміємо всі сьогодні, що у нас є тільки Нормандський формат, і ми йдемо по мінському напрямку. Ми розуміємо, що суб'єкти у Мінському процесі - ми і Російська Федерація, ми вдячні посередництву ОБСЄ на цьому складному шляху. Але перший найголовніший пункт був - забезпечити стале припинення вогню. Я вважаю, що сьогодні цей пункт виконаний”, - заявив Зеленський.

Він зазначив, що розуміє “слова, які йдуть з Кремля”, але Україна готова йти за Мінським процесом.

“Що стосується тих розбіжностей, які є і в мене, і в нашому суспільстві, щодо того, що підписав пан Порошенко, так, вони є, і всі знають - і пані Меркель, і пан Путін - я йому неодноразово відкрито говорив: ні, будуть умови, будуть особливі умови, закон про особливий статус - це зміни в Конституції згідно з децентралізацією. Воно все має бути, я з цим згоден, але зміни Конституції, ті, які вони хочуть, вони сьогодні неможливі. І передача кордону українській владі після виборів - це неправильно”, - додав президент. 

Він вказав на те, що Україна не може забезпечити вибори на окупованій території Донбасу. Зеленський зазначив, що “ніхто зі спостерігачів не приїде. Хто буде приїжджати на ту частину і проводити там вибори, якщо там є озброєні люди”. При цьому він зазначив, що “треба, щоб Мінськ був трішечки гнучкішим”. 

“Я вірю в це. В іншому випадку я би не йшов в президенти України. Це дуже складно, і тут нам потрібна допомога всього світу, це є правда. Але я не втрачаю цю віру”, - відповів Зеленський на питання журналіста про те, чи вірить у можливість укладання мирної угоди з Путіним, яка поверне під контроль України окуповані території.

Водночас президент додав, що нібито не тримається за свою посаду і за рейтинги. Тому, якщо він не завершить війну в Україні, це означатиме, що президентом має стати інша людина.

Читайте також: Зеленський назвав війну Росії проти України трагічною історією двох країн

Нагадаємо, 11 вересня представник РФ на зустрічі політичних радників лідерів нормандської четвірки Дмитро Козак заявив про те, що під час переговорів в Берліні українська сторона нібито погодилася переглянути постанову про призначення місцевих виборів в Україні. Пізніше Єрмак запевнив, що в Берліні українці не обіцяли росіянам змінити постанову Верховної Ради про місцеві вибори.

Пізніше віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков заявив про те, що інформація щодо підготовки Тристоронньою контактною групою виборів в ОРДЛО 25 жовтня, є повною нісенітницею.

Про те, чому команда українських переговірників, фактично керована главою ОПУ Єрмаком, схоже, готова виконати російський ультиматум, використовуючи «домашні заготовки», читайте у статті Тетяни Силіної «Забута» мелодія для флейти».