UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський уперше зустрівся із Сунаком у Києві

Новий британський прем’єр називав Україну серед пріоритетів для своїх закордонних поїздок після призначення на посаду.

Новий прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 19 листопада приїхав до Києва, де зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським. Сунак відвідав українську столицю вперше від призначення на посаду.

«Із перших днів війни Україна та Велика Британія були потужними союзниками. Під час сьогоднішньої зустрічі ми обговорили найважливіші питання як для наших країн, так і для глобальної безпеки», - повідомив Зеленський.

Український президент і британський прем’єр кілька разів контактували телефоном, востаннє – 10 листопада, напередодні саміту G20. Сторони обговорили різносторонню оборонну підтримку України та допомогу з проходженням зимового періоду.

Призначення Сунака викликало побоювання у низки експертів, оскільки дружина політика має бізнес у Росії. Проте пані посол Великої Британії Мелінда Сіммонс запевнила, що новий прем’єр «ставиться до війни так само серйозно, як і попередники Ліз Трасс і Борис Джонсоном».

Сам Сунак обіцяв, що Британія продовжуватиме надавати Україні необхідну військову підтримку та тренувати українських військових. Британський прем’єр також засудив російську агресію й оприлюднив план економічної ізоляції Росії.

Водночас політик виступив проти виключення РФ з G20 та висловив бажання домовлятися із Китаєм для припинення російсько-української війни.

Читайте також: Жалюгідний Лавров, ізгой із ракетами та Зеленський: підсумки саміту G20 і не тільки

Відтоді, як зайшла зоря «найкращого друга українського народу» Бориса Джонсона, жоден британський політик не відводив Україні центрального місця у своєму порядку денному. Ріші Сунак не стане винятком – йому просто буде не до наших проблем на тлі велетенської кількості внутрішніх. Але чи зможе він зберегти обсяги військової допомоги нашій країні на рівні своїх попередників? Читайте у статті Віктора Константинова «І знову не Джонсон: що обіцяє Україні прем'єрство Ріші Сунака?».