UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський та Трамп запланували телефонну розмову на сьогодні – CNN

Це буде їхня перша розмова після завершення президентства Трампа.

Президент України Володимир Зеленський та кандидат в президент США від Республіканської партії Дональд Трамп запланували телефонну розмову на п’ятницю, 19 липня, повідомляє  CNN із посиланням на два джерела, знайомих із планами.

Це буде перша розмова Зеленського та Трампа після того, як останній залишив пост президента США та від початку повномасштабної війни в Україні. Він запланований на тлі занепокоєння в Європі щодо того, якою буде політика Трампа щодо війни в Україні, якщо він виграє президентські вибори в листопаді.

Одне з джерел попередило, що графіки часто зміщуються. Зокрема, тривала дискусія щодо відповідного часу для телефонної розмови між кандидатом від Республіканської партії та президентом України.

Читайте також: «Можливо він не розуміє, що відбувається» – Зеленський не втрачає надію переконати потенційного топ-чиновника США, що Україну слід підтримувати

Дональд Трамп неодноразово заявляв, що може врегулювати війну в Україні за один день, але досі не озвучив свого плану.

Під час дебатів із президентом Джо Байденом у червні Трамп заявив, що умови президента РФ Владіміра Путіна щодо припинення війни в Україні є «неприйнятними». Водночас він неодноразово критикував військову допомогу США Україні.

У свою чергу Володимир Зеленський під час візиту до США на Саміт НАТО заявив, що «всі чекають листопада», включно з Путіним. Він також сказав, що Байден і Трамп «дуже різні», але обидва підтримують демократію, тому він заявив: «Я думаю, що Путін ненавидить їх обох».

Минулого тижня Трамп зустрівся з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, який нещодавно відвідав Москву та Китай. Після зустрічі Орбан  сказав європейським лідерам, що Трамп «готовий виступати в якості мирного посередника» між Росією та Україною.

Нове сходження Трампа на президентський Олімп все ще не очевидне, але його ймовірність останнім часом збільшилася. І вже зараз очевидно, що допомога Україні не належатиме до пріоритетів партії та її лідера. Про нинішню передвиборчу ситуацію у Сполучених Штатах і про те, до чого варто готуватися Україні, пише експосол України в США Олег Шамшур у статті «Ось куля пролетіла: про замах на життя Трампа й не тільки».