UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський зідзвонився з президентом Литви: говорили про міграційну кризу та війська РФ

Українська сторона пообіцяла, що її реакція на події на кордоні буде адекватною. 

Президент України Володимир Зеленський та його литовський колега Ґітанас Науседа обговорили міграційну кризу на кордоні ЄС та Білорусі. 

"Обговорив телефоном з Ґітанасом Науседою складну ситуацію на кордоні Білорусі та ЄС. Запевнив, що Україна адекватно реагуватиме на розвиток ситуації на наших кордонах", - зазначив Зеленський на своїй сторінці у Твіттер

Він заявив, що сторони погодилися взаємодіяти заради того, щоб зберегти свободу пересування своїх громадян між країнами в умовах пандемії.

Президент Литви Науседа у себе в соцмережі зазначив, що очільники держав говорили не лише про міграційну кризу, але й про пересування військ РФ поблизу українських кордонів. 

"У неспокійні часи найважливіше – бути на одній хвилі зі своїми партнерами та союзниками", - підкреслив Науседа. 

Читайте також: Польща вважає події на кордоні "війною нового типу"

8 листопада білоруські журналісти опублікували відео того, як чисельний натовп мігрантів прямує до польського кордону. Журналісти підкреслили, що людей супроводжували озброєні люди із собаками, тобто їхнє пересування було організованим.

Після цього міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив про стан бойової готовності на кордоні з Білоруссю. Заступник міністра закордонних справ Пьотр Вавжик звинуватив владу у Мінську в тому, що вона домагається ескалації конфлікту, яка призведе як мінімум до загибелі однієї зі сторін.

Учора експерт із зовнішньополітичних питань фракції Соціал-демократичної партії у німецькому Бундестазі Нільc Шмід запропонував відкрити білоруським мігрантам контрольований шлях до Польщі, а після цього доправити в Україну, де вони мають пройти через процедури отримання притулку. Секретар РНБО Олексій Данілов відреагував на таку пропозицію, зауваживши, що Німеччина може зробити те ж саме: "У нас є пропозиція соціал-демократам у Німеччині взяти їх (біженців у Білорусі - ред.) собі додому по 2, по 3, по 5. Якщо мало місця, то в Бундестазі – в них там є кабінети"

Про те, як Польща протистоїть "міграційній війні", розв'язаній диктатором Білорусі, читайте в статті Олександра Шевченка "Лукашенко проти Європи: кривава гра на витривалість".