UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський розраховує на "предметну" розмову з Путіним

Президента цікавить закінчення війни та деокупація територій.

Президент України Володимир Зеленський все ще сподівається провести найближчим часом переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

Зеленський обіцяє "предметну" розмову з президентом країни-агресора, сказав він в рамках форуму Ялтинської європейської стратегії в форматі YES Brainstorming 2021 у Києві в п'ятницю.

"Росія не хоче швидко розв'язувати питання — завершити війну. Це моя проблема, як змусити їх говорити про деокупацію наших територій", - заявив Зеленський.

Також Зеленський заявив, що вважає ймовірною можливість повномасштабної війни з Росією.

"Якщо буде потужна ескалація з боку Росії - це найстрашніше, що може бути. На жаль, така можливість є", - сказав він.

Читайте також: Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти російського військового і комуністки з Криму

Він доповнив, що "це буде трагічною помилкою Москви, і ніколи більше не буде дружнього ставлення України до Росії та Білорусі".

Раніше повідомлялося, що спікер президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Володимир Путін не братиме участі в Генеральній асамблеї ООН, яка відкриється 14 вересня.

Ймовірно, таке рішення було прийнято через те, що в ЗМІ обговорюють можливість візиту президента України Володимира Зеленського на Генеральну асамблею ООН. Зараз, за словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, остаточного рішення про візит Зеленського в США немає.

Нагадаємо, напередодні Верховна Рада під час позачергового засідання не підтримала проєкт постанови №5308 "Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA)".

У зверненні йдеться про те, що перебування України в "сірій зоні" міжнародної безпеки, порушення Росією діючих міжнародних законодавчих актів з безпеки буде загрожувати кожному європейцеві, а, з огляду на ядерний шантаж керівництва РФ - і всьому світу. Така загроза залишатиметься до моменту встановлення нових правил, посилених волею націй і урядів вільного світу. Автори вважають, що важливою складовою відповіді на такий глобальний виклик може бути поглиблення двостороннього партнерства між Україною та США.