UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський розповів прем'єру Японії про катастрофу з Каховською ГЕС. Японський уряд готує допомогу

Під час телефонної розмови мова йшла й про інші аспекти співпраці України та Японії.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єром Японії Фуміо Кішідою. Серед іншого, мова йшла про підрив росіянами Каховської ГЕС, повідомили в офісі президента.

Зокрема, Зеленський розповів Фуміо Кішіді про наслідки руйнування окупантами гідроелектростанції. Президент зазначив, що знищення ГЕС створило загрозу для Запорізької атомної електростанції через зниження рівня води у Каховському водосховищі.

«Агресор спричинив масштабну техногенну, екологічну та гуманітарну катастрофу. Це – свідомий терористичний акт і черговий воєнний злочин Росії», – процитували Зеленського в ОПУ.

Своєю чергою японський прем’єр висловив солідарність з українським народом через катастрофу, яку спричинили росіяни підірвавши ГЕС. Фуміо Кішіда повідомив, що уряд Японії готує пакет гуманітарної допомоги для України. При цьому в Японії враховують перелік першочергових потреб, який вже передала українська сторона.

Читайте також: Японія виділить додаткову допомогу для ЗСУ

Крім того, мова йшла про ситуацію на фронті та чергову активізацію російських ракетних обстрілів. Зеленський наголосив, що окупанти б’ють по цивільній інфраструктурі України та мирних містах.

Зеленський та Кішіда обговорили подальше залучення безпекової підтримки з боку Японії, зокрема щодо практичної співпраці у сфері гуманітарного розмінування.

Також сторони обговорили шляхи реалізації української формули миру та підготовки до Глобального саміту миру.

«Останні злочини агресора підтвердили, що українська формула миру актуальна як ніколи. Маємо зупинити терор Росії», – зазначив Зеленський.

Крім того, мова йшла про двосторонню співпрацю й відбудову України. Фуміо Кішіда підтвердив готовність провести в Японії на початку наступного року конференцію з питань відновлення України.

Читайте також: Японія постачатиме США тротил, щоб виробляти боєприпаси для України — Reuters

На Херсонщині, де росіяни підірвали Каховську ГЕС, спостерігається тенденція до зниження рівня води. На правому березі рівень води становить 5,38 метра, у Херсоні – 5,35 м. Станом на зараз затоплено 3 624 будинки у 32 населених пунктах Херсонської області.

Напередодні повідомлялося, що рівень води в Каховському водосховищі впав до 12,5 м — це нижче за так звану «мертву точку», коли водозабір вже неможливий. 

Наслідки підриву греблі суттєво вплинуть на наше довкілля. Певні території будуть тимчасово затоплені, а ті місця, які нещодавно були вкриті водою, будуть осушені. Різке зниження рівня води у Каховському водосховищі несе загрозу для водних та прибережних екосистем внаслідок обміління водосховища, осушення заплав, мілководних проток і заток, розповів ZN.UA Богдан Кученко, фахівець зі збереження екосистем Екодія.