UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський розповів, чому США не можуть «кинути Україну як Афганістан»

Українці готові боротися за свою країну навіть без зовнішньої підтримки.

Президент України Володимир Зеленський вважає некоректним порівняння України та Афганістану з погляду залежності від допомоги Сполученим Штатам. Таку думку Зеленський висловив в інтерв'ю CNN.

Західні політики і дипломати обережно поставилися до виведення американських військ з Афганістану та захоплення влади в країні талібами, дехто розцінив цю ситуацію як «слабкість Америки». А російські пропагандисти поспіхом розігнали в інформаційному полі меседжі «США залишать Україну так само».

«Україна не залежить від США так, як залежав Афганістан. І я дійсно вважаю, що за лічені дні, п'ять-сім, таку велику країну (як Україна – ред.) неможливо захопити», - зазначив він.

Ще одна відмінність України від Афганістану, на думку президента, полягає в готовності українців боротися за незалежність своєї країни. Зеленський нагадав про події 2014 року: коли Росія окупувала Крим і розв'язала війну в Донбасі, міжнародна підтримка України не була особливо потужною. Але на захист України піднялися тисячі добровольців.

«У нас не було ніякої військової техніки, крім нашої власної, і наших власних військових. Але була хвиля добровольців, з'явилися добробати - зусиллями людей, які були об'єднані бажанням захистити свою державу. Нікого іншого не було. Але не тільки за чотири дні, але і за сім років РФ не захопила Україну», - цитує Зеленського «Європейська правда».

Протистояти російській армії - одній із найсильніших у світі - було складніше, ніж армії «Талібану», вважає він.

«Тому я вважаю, що ми відстояли свою державу і ми максимально незалежні від якоїсь іншої країни. Що таке «залишити Україну»? Я вважаю, що навпаки США повинні збільшувати свою присутність в Україні», - підкреслив президент України.

У скарбничку перемог Зеленський записав і переговори з президентом США Джо Байденом, назвавши зустріч у Вашингтоні потужним і важливим сигналом важливості України для США.

«Те, що ми серед перших країн, з якими зустрічався президент Байден (після виведення військ з Афганістану - ред.), означає, що ми є пріоритетною країною. І ми вдячні за це, це важливий сигнал. Але після цього сигналу ми також чекаємо на дії», - додав Зеленський.

Однак зустріч в Овальному кабінеті була продиктована дещо іншими причинами. Після двох попередніх перенесень ще одна «відмова» з боку Байдена виглядала б як чергова «зрада», привід для зловтішань Росії та Китаю і нещадної критики всередині країни.

На тлі подій навколо Афганістану президент США гостро потребував демонстрації своєму електорату, внутрішньополітичним суперникам, євроатлантичним союзникам і геополітичним противникам того, що «Америка своїх не кидає», на підтвердження «глобального лідерства» Сполучених Штатів.

Читайте також: Кулеба: В Афганістані залишаються ще 159 українців

Раніше заступниця держсекретаря США у політичних справах Вікторія Нуланд заявила, що рішення Вашингтона про вихід з Афганістану не позначиться на відносинах з Україною.

Як приклади триваючої підтримки США Нуланд навела переговори Зеленського і Байдена, а також заплановане на осінь засідання оновленої Комісії зі стратегічного партнерства.

Докладніше про підсумки президентського візиту до США без «зрада» і «перемог» читайте у статті Тетяни Силіної «Що «нахімічив» Зеленський у Вашингтоні і з чим повертається в Україну». Про те, якою буде зовнішня політика 46 президента США і його від неї чекати Україні, читайте в статті Олега Шамшура «Що таке «доктрина Байдена» і як не опинитися по той бік «огорожі» у ZN.UA.