UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський розповів, чому не вважає Кличка своїм конкурентом

Президент натякнув на чиновників КМДА, яких підозрюють у хабарництві.

Президент Володимир Зеленський під час великої пресконференції заявив, що не бачить міського голову Києва Віталія Кличка серед своїх конкурентів на наступних виборах президента України, якщо чинний президент буде приймати в них участь.

Про це Зеленський сказав у відповідь на питання журналіста.

Питання формулювалося таким чином: чи не є тиск правоохоронних органів на КМДА та особисто міського голову Києва Кличка спробою знищити його як політика, з огляду на популярність Кличка у населення та його можливої участі у наступних президентських виборах в Україні?

По-перше, Зеленський відповів, що поки не має остаточної відповіді на питання щодо участі у наступних президентських виборах.

"Це питання поки не на часі", - сказав він.

З приводу конкуренції політиків Зеленський сказав, що такої конкуренції не має, й не може бути тому що у "Офісі президента не беруть хабарі".

Читайте також: Зеленський про Кличко: "Він мені нічого поганого не зробив, але не треба красти гроші з бюджету"

"У правоохоронців зараз є інтерес до КМДА й людей з оточення Кличка. Відбувались обшуки. Щодо конкуренції, то як вам відповісти? Розумієте, голова Офісу президента не бере хабарі", заявив Зеленський.

Президент мав на увазі главу ОПУ Андрія Єрмака.

Напередодні в ЗМІ опублікували аналіз того, як виглядали два роки президентства Зеленського. Основний критерій оцінювання його діяльності - виконані обіцянки, яких він встиг дати немало. А якщо точніше - 647 за два роки, враховуючи передвиборчі та програмні. Виконати вдалося 184 з них, тобто 28%. Ще 102 виявилися провальними. На сьогодні в процесі реалізації залишається 361 обіцянка.

Пресконференція відбувається на території ДП "Антонов". Перед її початком біля будівлі заводу зібралися протестувальники. Активісти тримають прапори партії "Демократична сокира", а також плакати з написами "Єрмака - в Сибір" і "Досить брехні!" з зображеннями підозрюваних у справі вбивства Павла Шеремета. Також учасники тримають плакати з написом "111 стаття. Зе готуйся".

Раніше у Державній фіскальній службі розповіли про результати обшуків у Департаменті земельних ресурсів КМДА. За словами фіскалів, вони виявили факти ухилення від сплати податків за землю у великих розмірах – йдеться про загальну суму понад 100 млн гривень.

Також за результатами обшуків на київських підприємствах прокуратура повідомила про підозру в розкраданні бюджетних коштів дев'ятьом колишнім і нинішнім співробітникам комунальних підприємств столиці. Про це повідомив прокурор Києва Олег Кіпер.

18 травня СБУ прийшла з обшуками в будинок, де живе мер Києва Віталій Кличко.

Однак, за думкою редактора відділу політики Інни Ведерникової, президент встав на сторону правоохоронців, прямо звинувативши мера столиці і його команду в корупції. Новий глава КМДА на противагу Кличко, швидше за все, буде призначений. Президент чітко артикулював, що це його вертикаль і його повноваження. При цьому, порівнюючи якість команди мера і свого оточення, Зеленський апелював до світлого образу глави ОПУ Андрія Єрмака, який "не бере хабарів". Про те ж, що саме Єрмак "посадив" на Київ через свого кума Миколи Тищенка його бізнес-партнера і вихованця Черновецького Дениса Комарницького, президент не сказав. Як і те, що до певного часу Банкова і Кличко досить успішно ділили потоки столиці. У цьому, по словам журналістки основний казус Зеленського, який атакою на Кличка вирішує три завдання. Які - читайте завтра в матеріалі Інни Ведерникової "Я вам не Черновецький".

Якщо хочете розібратися в причинах протистояння президента і мера, читайте статтю Інни Ведернікової "Чи відбере Зеленський столицю?", де були спрогнозовані та пояснені події, що відбуваються.