UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський просить винести на розгляд Європейської Ради питання європерспективи України

Президент нагадав голові Євроради про статтю 49 Договору про ЄС.

Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що запропонував президенту Європейської Ради Шарлю Мішелю винести питання європейської перспективи України, Грузії і Молдови на розгляд Ради.

За його словами, відповідно до статті 49 Договору про ЄС першим кроком на шляху до членства України, Грузії і Молдови в Європейському Союзі має стати визнання європейської перспективи цих держав.

"Я запропонував Шарлю Мішелю винести питання європейської перспективи (для України, Грузії і Молдови - ред.) на розгляд Європейської Ради", - заявив Зеленський під час брифінгу для ЗМІ за підсумками Батумської міжнародної конференції, повідомляє прес-служба голови держави.

Зеленський запропонував розглянути ряд ініціатив для розвитку практичного співробітництва між країнами "асоційованого тріо" і ЄС. Зокрема, це стосується реалізації спільних інфраструктурних проектів, взаємодії в сфері транспорту, енергетики, охорони здоров'я, безпеки та оборони, цифрового ринку і торгівлі.

"Дуже важливо, що ви були присутні на цій зустрічі. Наші народи заслуговують європейську перспективу, враховуючи, зокрема, те, що обсяг зобов'язань наших трьох держав по операціях про асоціацію можна порівняти із зобов'язаннями нинішніх країн - кандидатів на членство в ЄС", - зазначив президент України.

Також Зеленський і Шарль Мішель обговорили підготовку саміту Україна - Європейський Союз, який запланований на жовтень цього року.

Читайте також: Кент про євроінтеграцію України: «Реформа правосуддя і юстиції – це дуже важливо»

Нагадаємо, 19 липня президенти України, Грузії і Молдови підписали спільну декларацію, в якій вказується, що євроінтеграція країн асоційованого тріо в ЄС є безальтернативною.