UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський про війська РФ на кордоні з Україною: «Імовірність вторгнення та ескалації може бути залякуванням»

Водночас президент звернув увагу на небезпечність риторики Кремля.

Під час пресмарафону президент Володимир Зеленський заявив, що стягування російських військ до кордонів України – це залякування. Водночас він зазначив, що залякуванням може бути імовірність атаки та ескалації.

«Коли хтось каже, що ми бачимо різкі кроки в сторону НАТО, я кажу - це вибір України та альянсу, але це точно не є причиною ескалації риторики РФ. Чому? Бо ми 2014 році ми не бачили таких потужних кроків уперед, а війна, вона – відбулася. Тому я кажу, що це залякування сьогодні. Це щодо тієї інформації, що є – накопичування військ, підійшли, відійшли, ротація, якісь стрибки, якась кількість людей…», – заявив Зеленський.

За його словами, це кілька постійних речей. Зеленський додав, що коли Україна бачить напруження ситуації, то це як бачити симптоми діагнозу.

«Імовірність атаки й ескалації може бути залякуванням… Це як весняні навчання – висока імовірність, страшна імовірність. Бо завдяки їм там з’явилося більше людей… Це ймовірна ескалація, так вона й називається. Адже вони там, йде напруження ситуації, йдуть провокації. І якщо ми на провокацію надто сильно без стримання відповімо, то імовірність ескалація вища… Я вважаю, що ситуація точно не гірша, ніж була навесні», – додав Зеленський.

Він переконаний, що кількість російських військових на кордоні з Україною зараз менша, ніж весною. Але їх більше ніж на момент домовленостей про припинення вогню на Донбасі. 

«Це ми бачимо, їх більше. Ми бачимо часті ротації. Тобто це саме для того, аби показувати нам, показувати інформаційно, для супутника та інших розвідданих, показувати, що йде накопичування. Ми бачимо також іноді збільшення техніки, а потім вона відходить. Щоб бачили, що накопичування техніки йде також. Тому такі ризики є. І риторика, чому ми вважаємо, що вона дуже небезпечна...Кілька важливих акцентів… Вони надто багато повторюють питання НАТО, про розміщення військ в Україні деяких союзників, бо ця історія завжди гарно працювала на їхнього внутрішнього споживача…», – додав Зеленський.

За словами президента, він погоджується з міжнародними партнерами, зокрема зі США, що «це дуже небезпечна історія».

Читайте також: Зеленський не збирається звільняти Єрмака — не хоче втрачати "потужну людину"

«І другий сигнал той, що «я бачу, що щось із Мінськом не виходить, Україна зриває Мінськ, що в нормандському форматі нема зараз, що обговорювати». Тобто Мінськ у будь-якому випадку – це щось, що зупинило колись потужну ескалацію. Тому я вважаю, що це сигнал. Тут не питання, як ми ставимося до Мінська, тут питання, що це також ще один важливий сигнал, що може бути ескалація… Третій сигнал, що я особисто бачу… Такий момент складний, тобто «Північний потік-2», напружена ситуація в Білорусі, тиск на кордони з Литвою, з Польщею поодинокі випадки щодо наших кордонів… Тобто загальна ситуація, що не лише з Україною проблеми… Що у тебе, Європо, є різні проблеми… З них потрібно виходити, вирішувати...А як великі лідери це вирішують – обмін спокою десь, на рішення інших проблем. Тобто розігрують таку карту, вигідну для себе», – додав Зеленський.

Президент хоче, аби росіяни розуміли, що Україна не нападала ніколи на Росію.

«І хочу сказати, коли вони говорять «ескалація біля кордонів з Росією» – погана риторика. Тому що це не кордон, контактна лінія між Україною та окупованою Україною. Зверніть увагу на цю риторику. І росіяни нехай звернуть увагу», – підсумував Зеленський.

Читайте також: Зеленський не збирається звільняти Єрмака — не хоче втрачати "потужну людину"

Поки міжнародні лідери та світові ЗМІ продовжують міркувати про останнє нарощування Москвою військової присутності на українському кордоні, президент Росії Владімір Путін спокійно продовжує повільну анексію східної України. Пітер Дікінсон з Atlantic Coucil пише, що Путін створює неформальну імперію на Донбасі та що повільна анексія східної України продовжується.

У геополітичній грі, що розгорнулася, ставки високі для всіх її учасників. Детальніше читайте у статті Володимира Кравченка «Україна - епізод у серіалі, сценарій якого пишемо не ми?».