UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський про «народовладдя»: «Тепер українці будуть ухвалювати важливі рішення»

Він також нагадав, що ухвалення цього закону було одним з важливих пунктів його передвиборчої кампанії

Президент України Володимир Зеленський вітає прийняття Верховною Радою закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».

"Тепер українці на практиці будуть залучені до прийняття важливих для країни рішень, а влада буде змушена прислухатися до волі народу. Референдум є вагомим інструментом розширення демократії в Україні", - цитує Зеленського його пресслужба.

Він також нагадав, що прийняття цього закону було одним з важливих пунктів його передвиборчої кампанії під час президентських виборів, оскільки документ робить більш чітким діалог між владою і суспільством.

Нагадаємо, що законом визначено, що не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання:

що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, закріпленим в першу чергу Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основних свобод, протоколами до неї;

Читайте також: Стефанчук про електронне голосування під час референдуму: "Тільки після прийняття закону"

Президентський законопроєкт «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» Верховна Рада прийняла в першому читанні 18 червня. 

13 травня 2020 голова Верховної Ради направив запит про оцінку Венеціанською комісією проєкту Закону України «Про всеукраїнський референдум». У жовтні минулого року парламент отримав загальний висновок Венеціанської комісії та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

Раніше директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто заявив про те, що відповідний законопроект – не про народовладдя, оскільки влада зможе отримати будь-який результат, який вона захоче.

Зазначимо, що у 2018 році Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Основному закону, прийнятий за часів Віктора Януковича закон «Про всеукраїнський референдум». Керуючись ним, про свою "незалежність" заявили проросійські квазіреспубліки "Л-ДНР" на сході України.