UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський про бразильсько-китайський "мирний план": Я мав гарну розмову з президентом Лулою і думав, що ми порозумілися. А тепер він каже про кроки назустріч Росії

Він нагадав, що російський диктатор — вбивця. 

Президент України Володимир Зеленський прокоментував так званий китайсько-бразильський "мирний план", назвавши його деструктивним. Під час інтерв'ю виданню Metrópoles він зауважив, що це — політична заява. 

"Бразилія з Україною в нормальних абсолютно відносинах. Я впевнений, що люди в Бразилії підтримують народ України. Хоча, якщо би Лула (президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва – ред.) підтримував нас, то він би допоміг зупинити війну, — вважає Зеленський.

Він наголосив, що заклик сісти за стіл переговорів для "примирення" є неприйнятним.

"Я мав гарну розмову з президентом Лулою, і я думав, що він мене зрозумів. Я був вдячний йому за зустріч і був ... абсолютно відкритим. Я хотів побачити в його досвіді розуміння того, що відбувається, а не просто політичне примирення. Примирення чого? Що значить просто сісти і поговорити?" — прокоментував президент. 

Він нагадав, що диктатор Владімір Путін є вбивцею і що Україна, сідаючи за стіл перемовин, повинна виступати з позиції сили. 

"Не можна казати просто "ми повинні один одному робити кроки назустріч"... Він зайшов, вбив людей, захопив територію, а тепер Лула каже: давайте хай вони поговорять", — обурився Зеленський. 

Читайте також: У Києві вважають, що Зеленський та Сі можуть зустрітися у жовтні — Reuters

Нагадаємо, у травні представники Китаю та Бразилії погодили власний "мирний план" врегулювання російсько-української війни. І хоча він складається з шести пунктів, а не дванадцяти, все одно багато в чому нагадує переформульовану китайську пропозицію, представлену у лютому 2023-го. В цілому цей план — вже традиційний заклик до деескалації та утримання від "роздмухування вогню" з акцентом на важливості проведення переговорів.