UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський пообіцяв, що ТКГ почне обговорення законопроєкта про особливий статус Донбасу – Шольц

За його словами,  нормандський формат є і надалі найважливішим форматом з вирішення цього конфлікту. 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що Тристороння контактна група почне обговорення законопроєктів про місцеві вибори та особливий статус Донбасу.

"Ми єдині в думці, що нормандський формат є і надалі найважливішим форматом з вирішення цього конфлікту. Тут необхідні зрушення і прогрес. Зеленський пообіцяв, що в рамках ТКГ дуже скоро будуть обговорюватися всі передбачені законопроекти щодо статусу Донбасу, щодо зміни Конституції та підготовки виборів. Це хороше зрушення", - наголосив канцлер ФРН під час пресконференції з президентом Росії Владіміром Путіним.

Олаф Шольц також зазначив, що можливе визнання Росією так званих "ДНР" і "ЛНР"порушить мінські угоди та стане політичною катастрофою.

На переговорах у Парижі у вересні 2020 року президент Володимир Зеленський прямо заявив президенту РФ Владіміру Путіну на переговорах у Парижі, що "особливого статусу" Донбасу ніколи не буде у Конституції України.

Читайте також: Навіть постановка питання у РФ щодо визнання "Л/ДНР" є кроком до руйнування Мінських угод – Подоляк

 У нинішній ситуації Путін може почати реалізовувати сценарій «незалежності». Якщо Захід буде непоступливий на переговорах щодо «гарантій безпеки»: визнаючи «ДНР» і «ЛНР», Росія створює нові ризики для Заходу й України  і отримує додатковий інструмент тиску на Київ та наших партнерів.

Тому російська дипломатія цілком може виходити з того, що вже самі розмови про визнання «народних республік» мають підштовхнути Захід до тиску на Київ.

Про те, чи Кремль визнає незалежність "ЛДНР" читайте у матеріалі Володимира Кравченка для ZN.UA "Ігри в незалежність: чи визнає Путін "ДНР" і "ЛНР"?

Детальніше про плани Путіна знищити Україну за допомогою мінських домовленостей, яким за сім років ніхто так і не знайшов альтернативи, дивіться у влогу Тетяни Силіної “МІНСЬК” - ВИХІД ЧИ КАТАСТРОФА?