UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський пояснив, які загрози несе "Північний потік-2"

Зеленський впевнений, що США і Німеччина не можуть гарантувати Україні енергетичну безпеку.

Україні необхідно використовувати час до запуску "Північного потоку-2" для захисту своїх інтересів та енергетичної безпеки. Про це глава держави сказав в інтерв'ю журналістам видань з країн "Нормандської четвірки" і США - Washington Post, Liberation, Funke Media, «НВ» і «Нова газета», повідомили в прес-центрі Офісу президента.

Глава держави зазначив, що тема «Північного потоку-2» - в числі пріоритетних на порядку денному його зустрічі з президентом США Джозефом Байденом у Вашингтоні.

«Але це довгий шлях, навіть якщо до повного завершення «Північного потоку-2» залишається 1% робіт. Одна справа - побудувати газопровід, а інша - запустити його, на це потрібен час. Необхідно дотримуватися норм міжнародного права і міжнародних енергетичних стандартів. Потрібно враховувати також гарантії. Ми використовуємо час для захисту власних інтересів», - розповів Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що укладена між США і Німеччиною угода щодо російського газопроводу «Північний потік - 2» не може гарантувати енергетичну безпеку України.

Коментуючи наміри США і Німеччини інвестувати мільярд доларів у відновлювану енергетику України як компенсацію збитків від запуску проекту «Північний потік-2», Зеленський зазначив, що наша країна втратить від припинення транзиту газу через свою територію близько 2 млрд дол. В рік.

Крім того, може відбутися зростання цін на газ для українських споживачів, оскільки українським трубопроводом буде  транспортуватися менше палива.

«Північний потік-2» - це зброя. Москва може створити дефіцит поставок на ринку газу і тим самим підвищити ціну. У сучасному світі не обов'язково купувати кулемети, щоб завдати шкоди країні. Досить використовувати економічні інструменти», - зазначив глава держави.

На думку президента, Україна може перейти на поновлювані джерела енергії через кілька років, якщо будуть налагоджені процеси дешевого виробництва «зеленого» водню.

«Технічно ми навіть змогли б транспортувати «зелений» водень за нашими газопроводами. Але ми стоїмо ще на самому початку», - резюмував він.

Читайте також: «Північний потік-2» закінчать 23 серпня — ЗМІ

Чи вдалося президенту України Володимиру Зеленському переконати німецьких чиновників змінити позицію по «Північному потоку-2», читайте в статті Володимира Кравченка «Меркель не повернула назад «Північний потік» ». Як Джо Байден повертає відносини Німеччини і США і до чого тут російський газ, читайте в статті Олексія Їжака «Байден і Меркель задекларували нові відносини» в ZN.UA.